Tuinmeubelen koopgids: materialen, onderhoud en reiniging
Materialen bepalen voor een zeer belangrijk deel de kwaliteit en uitstraling van tuinmeubelen. Erg belangrijk zijn eigenschappen als weerbestendigheid, onderhoudsvriendelijk, duurzaamheid en natuurlijk comfort. Op deze pagina gaan we in op de sterke en minder sterke punten van de meest gebruikte outdoormaterialen.
Teakhout
Loungeliefhebbers die kiezen voor meubelen met teakhout elementen voegen daarmee warmte toe aan hun tuin, terras of balkon. Teak heeft een geheel eigen, warme en stijlvolle uitstraling en dat maakt het hout zeer populair. Daarnaast is teakhout ongevoelig voor weersinvloeden, splintert het nauwelijks en kan het prima tegen een stootje.
Er zijn echter 2 aandachtspunten:
- Teakhout heeft van nature een warme honingachtige kleur. Na blootstelling aan zonlicht zal het hout deze kleur geleidelijk gaan verliezen en krijgt het hout een grijzere tint. Dit komt doordat teakhout kalk bevat, wat reageert op zuurstof en zonlicht Dit is een natuurlijk proces, waarbij u moet bepalen of u dit vergrijzingsproces zijn gang wilt laten gaan of niet. Er zijn zowel middelen om het vergrijzingsproces te versnellen als middelen om de honingkleur van het hout te behouden.
- Teakhout moet ieder jaar een reinigings- en onderhoudsbeurt krijgen om het hout in topconditie te houden. Voor het reinigen kunt u water met groene zeep of soda gebruiken of een speciale teak cleaner. Voor optimale bescherming tegen water, vuil en vlekken zijn er speciale teak beschermingsmiddelen (zoals Teak Shield) op de markt.
Teakhout – de complete gids
Wat is teakhout?
Vormen teakhout
RVS
RVS wordt steeds vaker toegepast bij tuinmeubelen, met name bij de frames van de betere tuinstoelen en tafels. Tuinmeubelen met RVS elementen stralen vaak degelijke kwaliteit uit. En dat is niet voor niets. RVS is supersterk, gemakkelijk te onderhouden, weerbestendig en eenvoudig te reinigen.
RVS staat voor RoestVastStaal (en niet RoestVrijStaal). De uitleg hiervan is dat RVS niet volledig vrij is van roest. Er is zelfs een dun laagje roest op het metaal aanwezig, de oxide laag. Deze laag is doorzichtig en kleurloos, u zult deze dan ook niet kunnen zien. Deze oxidelaag werkt als een beschermlaag over het gehele RVS oppervlak. Zo wordt bruine roestvorming verhinderd door het onzichtbare roestlaagje.
Onderhoud
Ondanks de beschermende werking van de oxidelaag is RVS niet onderhoudsvrij. U doet er goed aan om RVS regelmatig af te nemen met een vochtige doek (gebruik hierbij een sopje van zachte zeep en lauw water), anders kan er hardnekkig vuil en corrosie ontstaan. Bovendien blijven uw tuinmeubelen er mooi en schoon uitzien.
Aluminium
Aluminium is erg populair materiaal voor tuinmeubelen. Vaak wordt het zichtbaar toegepast, als onderstel of frame, maar aluminium kan ook onzichtbaar zijn verwerkt in een fraai samenspel met wicker of rope vlechtwerk.
Zichtbare aluminium delen worden in bijna alle gevallen gepoedercoat. De poedercoating vormt een extra beschermlaag voor het aluminium. De coating kan in vrijwel alle kleuren worden aangebracht. Bij poedercoating wordt elektrostatisch geladen poeder op geaard aluminium gespoten. Na het aanbrengen van de poedercoating wordt het aluminium onderdeel in een oven verhit tot 190 graden Celsius, waardoor het poeder vloeibaar wordt en gelijkmatig over het metaal wordt verdeeld. Eenmaal afgekoeld zal de poedercoating een keiharde beschermlaag vormen, die jarenlang zal meegaan.
U begrijpt dat de duurzaamheid van aluminium het materiaal populair maakt. Maar aluminium is ook nog eens licht in gewicht, 100% weerbestendig en gemakkelijk in het onderhoud. Het enige minpuntje van aluminium is dat het materiaal in extreem warme tijden erg warm kan worden. Dit is met name een aandachtspunt bij tuinmeubelen met aluminium armleggers en aluminium tuinstoelen zonder extra kussen(s).
Wicker
Wicker vlechtwerk is ijzersterk, weerbestendig, licht in gewicht en gaat vaak jarenlang mee. Wicker tuinmeubelen hebben door het fraaie vlechtwerk vaak een sierlijke, stijlvolle uitstraling.
Er is echter nogal wat verschil in kwaliteit wicker. Op dit moment wordt Hularo wicker als beste kwaliteit wicker beschouwd. Hularo wicker is onder andere bestand tegen invloeden van zout water, chloor, zonnebrandcrème en alcohol. Hularo wicker onderscheidt zich hiermee van andere soorten wicker.
We herkennen ook verschillende vormen: rond, halfrond en plat wicker. Rond wicker is het sterkst, doordat de draden het dikste van de drie zijn. Dit levert doorgaans een oersterke constructie op. Daar staat tegenover dat er met halfrond en plat wicker op creatieve wijze zeer eigentijdse tuinmeubelen worden gemaakt. En het feit dat er op al het Hularo wicker 10 jaar garantie wordt gegeven, bewijst het vertrouwen van de fabrikant in het materiaal.
Onderhoud
Wicker is zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. Een schoonmaakbeurt op zijn tijd houdt het materiaal schoon en fris. Gebruik hiervoor lauwwarm water en een milde en niet bijtende zeepoplossing. Spoel het meubilair daarna schoon met water en laat het geheel drogen.
Rope
Loungesets met rope elementen worden steeds populairder. Rope is een soort touw, speciaal ontwikkeld voor buitengebruik. Rope tuinmeubelen vindt u bij ons vooral terug in de collecties van 4 Seasons Outdoor (Taste by 4 Seasons) en Suns. Deze merken brengen ieder jaar prachtige rope tuinmeubelen op de markt.
Rope wordt tijdens het productieproces maximaal opgerekt. Hierdoor wordt u in een rope stoel of bank heerlijk opgevangen door het gespannen touw. Dit zit zo comfortabel, dat u in principe geen extra kussens meer nodig heeft. Rope heeft nog meer voordelen:
- Rope is in vele vormen en kleuren verkrijgbaar
- Rope is niet gevoelig voor zonlicht en zal niet verkleuren
- Het materiaal is razendsnel droog na een regenbui
- Rope leent zich perfect voor prachtig gevlochten kunstwerken
- Rope is licht in gewicht
- Rope is makkelijk in onderhoud en onderhoudsvriendelijk
Heeft rope geen nadelen? Niet echt, alhoewel rope niet onverwoestbaar is. Pas dus op met hele scherpe voorwerpen, want dan kan het materiaal gaan scheuren.
Onderhoud
Rope is gemakkelijk schoon te maken met groene zeep en wat lauwwarm water. Er zijn ook speciale reinigings- en beschermingsmiddelen voor rope in de handel. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor.
Lees ons blog over rope tuinmeubelen
Textileen
Textileen is uitermate geschikt materiaal voor outdoor toepassingen zoals tuinmeubelen. Textileen is 100% weer- en UV-bestendig, kleurvast, afwasbaar, snel droog, en milieuvriendelijk.
Textileen doek wordt geweven uit vezelachtige nylondraden. Door de sterke vezelverbinding ontstaat een stevig en duurzaam geheel. De vezels worden samengesmolten, waardoor het textileen rekbesteding en vormvast wordt. Het materiaal krijgt ten slotte nog een PVC coating ter bescherming.
Onderhoud
Textileen is erg onderhoudsvriendelijk materiaal, maar om het in topconditie te houden is een regelmatige poetsbeurt aan te raden. De meest eenvoudige en goedkope manier is een sopje van lauwwarm water en zachte zeep aanbrengen met een zachte borstel, doek of spons. Daarna goed afspoelen met schoon water. Er zijn ook speciale textileen reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Let echter op met bijtende en agressieve schoonmaakmiddelen, want daardoor kan textileen beschadigen.
Lees alles in ons blog over textileen
Olefin
Loungesets met Olefin bekleding zijn erg populair. Olefin heeft uitstekende outdooreigenschappen. De stof is water- en vuilafstotend, schimmelvrij en UV-en weerbestendig. Bovendien is Olefin stof recyclebaar.
Heeft Olefin alleen maar voordelen? Nou, Olefin heeft een nadeel: de stof kan niet tegen extreme hitte en is alleen afwasbaar met koud of lauwwarm water.
Sunproof
Heeft u een loungeset op het oog met Sunproof bekleding? Ook dan zit u meer dan goed, want Sunproof is Olefin stof met een kwaliteitsmerk, waardoor u verzekerd bent van de beste kwaliteit Olefin.
Omdat Olefin weerbestendig is en relatief goedkoop is, zal het u niet verbazen dat veel tuinkussens zijn bekleed met deze stof. Bij de betere tuinmeubelen wordt Olefin gecombineerd met een Fast of Quick Dry kussenvulling, waardoor de kussens snel droog zijn na een regenbui.
Meer lezen over Olefin?
Wat is Olefin textiel?
Sunbrella of Olefin, wat is beter?
Welke buitenstof kies ik voor mijn loungeset?
Sunbrella
Sunbrella textiel is de absolute top als het gaat om outdoor textiel. De stof is aan het einde van de vorige eeuw ontwikkeld als alternatief voor katoen bij de productie van luifels en legertenten. Daarna werden de unieke outdoor kwaliteiten van de Sunbrellastof in snel tempo verbeterd en ontdekt door onder andere de tuinmeubelenbranche.
Sunbrella behoudt jarenlang zijn kleur. Dit komt doordat de stof wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels Daarnaast is Sunbrella voorzien van een specifieke nabehandeling, die de stof beschermt tegen alle weersinvloeden, vuil, vetvlekken en vloeistoffen. Sunbrella kussenhoezen zijn gemakkelijk te reinigen en last but not least voelt het materiaal verrassend zacht aan.
Het enige nadeel van de stof is de prijs, Sunbrella is doorgaans duurder dan een vergelijkbare stof als Olefin. Daar staat dan weer tegenover dat Sunbrella net iets comfortabeler aanvoelt. Wilt u het verschil zelf ervaren? Breng dan eens een bezoekje aan onze showroom.
Meer lezen over Sunbrella?
Waarom is Sunbrella zo goed?
Veelgestelde vragen over Sunbrella
Wat is Sunbrella?
Foam
Er worden verschillende soorten foam gebruikt voor kussenvullingen van tuinmeubelen. De weerbestendigheid is daarbij belangrijk en afhankelijk van de combinatie kussenhoes en vulling.
De beste weerbestendige kussens zijn kussens met een hoes van Olefin, Sunbrella of Sunproof gecombineerd met sneldrogende vulling.
Er zijn twee soorten sneldrogende vulling: Quick Dry Foam en Fast Dry Foam. Dit materiaal heeft vochtregulerende eigenschappen. Door de samenstelling van het foam kan het niet rotten en zal er geen schimmel ontstaan. Water wordt snel afgevoerd door de open structuur en tegelijk ventileert de kussenvulling zo op een prettige manier en zal het daardoor snel drogen.
Naast weerbestendigheid doet u er goed aan om na te kijken met welk kwaliteitsniveau u te maken heeft. Dit wordt aangeduid door middel van de dichtheid van de kussenvulling. De dichtheid wordt aangegeven in Soortelijk Gewicht (SG). Bij een dichtheid van 30SG of hoger is het kwaliteitsniveau in orde. Is de dichtheid te laag? Dan zal u snel wegzakken in de vulling en biedt de vulling onvoldoende stevigheid.
Graniet
Graniet is een natuurproduct dat wordt gevormd door een ondergronds stollingsproces van magma. Graniet worden in blokken van circa 30 ton uit rotsmassieven gehakt. Vervolgens wordt het graniet tot 20 of 30 mm dikke platen gezaagd. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en verwerkt. Dit kan op drie manieren:
- Polijsten
Met behulp van slijpstenen kan graniet gepolijst worden. Dit is een populaire afwerkingsmethode omdat de steen op deze manier wordt voorzien van een glanzende uitstraling. Daar komt bij dat het oppervlak op deze manier veel beter is beschermd tegen vlekken. Daarnaast blijven ook de kleuren op deze manier goed bewaard waardoor de duurzaamheid van de graniet aanzienlijk wordt verbeterd. - Verzoeten
Bij gezoet graniet wordt de steen geschuurd met grove schuurstenen. Door deze relatief agressieve schuurmethode krijgt het materiaal een bijzondere uitstraling. Het graniet moet wel worden behandeld, omdat de kans op vlekken anders aanwezig is. - Branden
Bij gebrand graniet wordt de steen verhit tot een hoge temperatuur en vervolgens weer snel afgekoeld. Hierdoor ontstaan er oneffenheden op het oppervlak en krijgt de steen een meer ruwe uitstraling.
Graniet heeft veel eigenschappen die het materiaal populair maakt voor toepassingen in tuinmeubelen. Graniet is uiek (geen stuk graniet is hetzelfde), robuust, expressief en tijdloos van uiterlijk. Daarnaast is het duurzaam, kras- en hittebestendig en bestand tegen zuren en tal van chemicaliën.
Aangezien graniet 100% natuursteen is, zal ieder granieten tuinmeubel een eigen unieke kleur en uitstraling hebben.