Wat zijn rope tuinmeubelen?

4SO-Ramblas Dining with Basso 240 table

Rope tuinmeubelen worden steeds populairder en het aanbod wordt ieder jaar groter en groter. En dat is niet verwonderlijk, want rope tuinmeubelen zijn gemakkelijk in onderhoud, hebben een prachtige uitstraling en zitten heerlijk, ook zonder kussen.

Wat is rope en welke soorten zijn er?

Rope is een soort touw, speciaal ontwikkeld voor buitengebruik. Rope tuinmeubelen vindt u bij ons vooral terug in de collecties van 4 Seasons Outdoor (Taste by 4 Seasons) en Suns. Deze merken brengen ieder jaar prachtige rope tuinmeubelen op de markt.

Maar het ene rope is het andere niet. Zo zijn de ronde rope draden van 4 Seasons Outdoor voorzien van een kunststof kern. Deze polypropyleen basis zorgt ervoor dat het touw minimaal uitrekt en geen vocht opneemt. Het omhulsel wordt gemaakt van een acryl stof, vergelijkbaar met Olefin. Dit omhulsel voelt zacht aan, maar is zeer waterafstotend, Uv-bestendig, ijzersterk en kleurvast. Erg prettig voor een buitenstof!

De platte rope varianten hebben eenzelfde mix van weerbestendige materialen, maar het polypropyleen materiaal is verweven met de acryl stof. Hierdoor heeft het platte touw dezelfde eigenschappen als de ronde, maar krijgt het een heel andere uitstraling.

Voordelen rope

Omdat het touw tijdens het productieproces maximaal wordt opgerekt, gebeurt dit niet meer bij het gebruik van de tuinmeubelen. Hierdoor wordt u in een rope stoel of bank heerlijk opgevangen door het maximaal gespannen touw. Dit zit zo comfortabel, dat u in principe geen extra kussens meer nodig heeft.

Rope heeft nog meer voordelen:

  • Rope is kleurvast
  • Het materiaal is razendsnel droog na een regenbui
  • Rope tuinmeubelen zijn duurzaam en sterk, wat inhoudt dat u er jarenlang plezier van zult hebben
  • Rope is kleurvast en heeft geen last van langdurige Uv-straling
  • Het heeft een open structuur en een trendy look
  • Rope is licht in gewicht
  • Rope is makkelijk in onderhoud en onderhoudsvriendelijk

Onderhoud

Rope is gemakkelijk schoon te maken met groene zeep en wat lauwwarm water. Er zijn ook speciale reinigings- en beschermingsmiddelen voor rope in de handel. Gebruik echter nooit agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor.

Sterk materiaal

Rope lijkt door de fijnere draad minder sterk dan bijvoorbeeld wicker. Toch hebben deze materialen bijna dezelfde samenstelling. Rope is daardoor een uitzonderlijk sterk materiaal. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met scherpe voorwerpen, want de draad is sterk, maar niet onbreekbaar.

Rope tuinmeubelen in de winter

Rope tuinmeubelen kunnen het gehele jaar buiten blijven staan. Toch raden wij u aan om rope tuinmeubelen gedurende de wintermaanden af te dekken of droog op te slaan. Weersinvloeden en ongedierte hebben dan geen grip op het meubilair. Plastic folie lijkt een snelle en gemakkelijke oplossing, maar als u de meubels te strak inpakt, kan er geen luchtstroom bij, waardoor er schimmel kan ontstaan. Speciale ventilerende hoezen voor tuinmeubels hebben openingen die lucht binnenlaten en tegelijkertijd vuil, vocht en ongedierte buiten houden. Bewaar rope stoelen bij opslag in een droge omgeving, zoals een zolder of berging.

Combinaties rope met andere materialen

Rope is een sterk materiaal, maar leent zich niet overal voor, bijvoorbeeld voor toepassing als frame. Gelukkig is rope uitstekend geschikt om te combineren met andere populaire outdoormaterialen. Dit zijn de meest populaire combinaties:

Hout en rope

Rope wordt veel gebruikt in combinatie met een teakhouten onderstel/armleuningen. De combinatie van rope en hout geeft tuinmeubilair een natuurlijke, warme uitstraling en past goed bij veel stijlen. Houd wel rekening met een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor het teakhout om de conditie op orde te houden. Bent u benieuwd naar een voorbeeld? De Flores Flores tuinstoel van 4 Seasons Outdoor combineert een teak onderstel met rope vlechtwerk.

RVS en rope

Ook de combinatie van rope met RVS zien we veel bij tuinmeubelen. De onverwoestbare RVS frames hebben vaak een stijlvol design en geven het tuinmeubel in combinatie met het verfijnde rope vlechtwerk een degelijke, luxueuze uitstraling. Een belangrijke bijkomstigheid is dat dit soort tuinmeubelen zeer onderhoudsvriendelijk en weerbestendig zijn. De Vitali eetstoel van Taste by 4 Seasons is een fraai voorbeeld van deze combi.

Aluminium en rope

Ook de combinatie van rope met aluminium wordt vaak toegepast. Dit geeft de meubels vaak een stoere, soms wat industriële look. Ook dit soort tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, ijzersterk, weerbestendig en licht in gewicht. Bekijk de Orient hoekbank van 4 Seasons Outdoor maar eens.