Teakhout wel of niet laten vergrijzen?

Teakhout is een van meest populaire houtsoorten voor tuinmeubels. Teakhouten meubels kunnen immers het hele jaar door buiten blijven staan zonder dat het materiaal wordt aangetast door weersinvloeden. Het hout is afkomstig van de de teakboom (de Tectona Grandis boom) die voornamelijk groeit in Zuidoost-Azië.

Unieke eigenschappen voor buitengebruik

Waarom is teakhout nu precies zo geschikt voor buitengebruik? Teak is van nature een vettige houtsoort die nauwelijks splintert. Tussen de nerven bevindt zich een bovengemiddelde hoeveelheid olie, kalk en hars. Hierdoor is teakhout van nature enigszins waterafstotend. Het hout droogt daardoor minder snel uit dan de gemiddelde houtsoort en is daardoor bestand tegen alle weersinvloeden.

Warme bruine kleur

Teakhout heeft van nature een warme bruine kleur. Na verloop van tijd zal het hout echter vergrijzen. Dit proces is een reactie van het kalk wat in het hout zit op zuurstof en zonlicht. U kunt dit vergrijzingsproces zijn gang laten gaan, versnellen of juist tegengaan.

Deze afweging kunt u, of liever gezegd moet u al vrij snel na de aanschaf maken. U bepaalt dus zelf welke kleur teakhout u het beste vindt passen bij uw loungemeubel.

U kiest voor bruin teakhout

Als u de warme bruine kleur van het teakhout wilt behouden, kunt u het hout behandelen met een teakhout beschermer (teak protector). De naam zegt het al, hiermee beschermt u de kleur van het hout en zorgt u ervoor dat het natuurlijke verkleuringsproces wordt tegengegaan. Dit is een relatief eenvoudig klusje. Verwijder eerst al het vuil van het hout met water en groene zeep of soda. Zorg daarna dat het hout goed droog is voordat u de eerste laag van de teakprotector aanbrengt. Herhaal dit klusje ieder jaar om de bruine kleur te behouden.

Als de teakprotector voldoende is ingetrokken, geeft u het teakhout nog een extra beschermlaag tegen vuil, kringen en schimmel met het impregneermiddel Teak Shield. Teak Shield is volledig transparant en daardoor onzichtbaar. Het middel kan meerdere malen per jaar aangebracht worden.

U kiest voor grijs teakhout

Wilt u het teakhout liever laten vergrijzen, dan kunt u dit op twee manieren doen:

  1. Natuurlijk laten vergrijzen
    Als u het teakhout op natuurlijke manier wilt laten vergrijzen, hoeft u daarvoor eigenlijk niets te doen. Het proces zal vanzelf verlopen door intensieve blootstelling aan zonlicht en het hout zal langzaam en egaal vergrijzen. Dit natuurlijke vergrijzingsproces start direct wanneer de meubelen bloot worden gesteld aan (zon)licht. Het voordeel van natuurlijk vergrijzen is dat er geen ongewenste vlekken ontstaan. Een ander voordeel is natuurlijk dat u er niets voor hoeft te doen.
  2. Sneller laten vergrijzen
    Met een vergrijzingsmiddel kunt u het natuurlijke vergrijzingsproces versnellen.

Hoe werkt dit?

  • Maak eerst het teakhout grondig schoon. Gebruik hiervoor een speciale teakcleaner, zodat u de natuurlijke beschermlaag niet aantast. Ga hierbij nauwkeurig te werk en zorg ervoor dat er geen oude lak of wasresten achterblijven, omdat vergrijzingsmiddelen hiervoor erg gevoelig zijn.
  • Breng vervolgens de teakvergrijzer aan op het hout en wacht tot het hout mooi vergrijst (vaak al binnen 1 uur). Behandel hierna het teak met Teak Shield. Herhaal deze behandeling 2 tot 3 keer per jaar voor een optimaal resultaat.

U kunt teak ook vergrijzen met boenwas, vernis of verdunde verf. Het voordeel hiervan is dat u zelf de kleurtint kunt kiezen. Let wel op: boenwas is vlekgevoelig. Breng daarom rustig en gelijkmatig een laag aan op het te vergrijzen oppervlak.

Onderhoud teakhout

Teakhout vraagt minimaal eenmaal per jaar om een grondige onderhoudsbeurt. Dat houdt in dat u eerst het hout schoonmaakt met een teakhout schoonmaakmiddel of een sopje van water met soda of groene zeep. Gebruik bij het reinigen van nieuwe teakhouten tuinmeubelen altijd een zachte borstel, zodat u de natuurlijke beschermlaag niet verwijdert. Bij oudere meubelen is deze laag waarschijnlijk niet meer aanwezig en kunt u een hardere borstel gebruiken.

Laat het teakhout hierna drogen en behandel het met teak protector. Bij hardnekkige vlekken kunt u het hout een beetje opschuren met een schuurpapiertje, voordat u het behandelt met teak protector. Schuur hierbij altijd in de richting van de nerf en houd er rekening mee dat het hout wat lichter wordt op de plek waar u geschuurd heeft.

Een laatste tip: gebruik nooit een hogedrukspuit om teakhout te reinigen. Door de kracht van het water zullen de oliën tussen de nerven worden weggespoten. Deze oliën zijn echter van belang om het hout gezond te houden en ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt. En u wilt natuurlijk nog heel lang van uw teakhouten juweeltje genieten.

Lees meer over teakhout

Aanbod teakhouten loungemeubels

Bij Latour verkopen wij teak tuinmeubelen met een FSC® certificaat. FSC® is een wereldwijde, non-profit organisatie die streeft naar een verantwoorde wereldwijde bosbouw. FSC® stelt normen vast die gebaseerd zijn op principes van verantwoord bosbeheer en worden ondersteund door ecologische, sociale en economische partijen.

Bekijk ons aanbod teakmeubelen