Alles over textileen tuinmeubelen

Textileen is materiaal dat ideaal is voor tuinmeubilair. Dit heeft te maken met de duurzame en weerbestendige eigenschappen van het materiaal. In dit artikel vindt u meer informatie over textileen. Zo ontdekt u wat het precies voor materiaal is, over welke eigenschappen textileen beschikt en hoe u het materiaal het best kunt onderhouden en schoonmaken.

Wat is textileen?

Textileen is doek dat gemaakt wordt van PVC. Door de unieke eigenschappen van textileen is het uitermate geschikt voor tuinmeubilair. Textileen is oorspronkelijk een merknaam en van het bedrijf Twitchell. Doordat het materiaal door steeds meer bedrijven wordt gemaakt is textileen veranderd in een materiaalsoort. Het nagemaakte textileen beschikt meestal over gelijkwaardige eigenschappen als de oorspronkelijke variant. Om van de eigenschappen van textileen te profiteren hoeft u niet zozeer voor het textileen van Twitchell te kiezen.

Wat zijn de eigenschappen van textileen?

Textileen beschikt over een aantal interessante eigenschappen. Denk aan:

  • Weerbestendig

Door het PVC, de manier waarop textileen is geweven en een speciale coating ontstaat een materiaal dat uitermate weerbestendig is. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken bij een regenbui of als de zon de gehele dag schijnt. Het weer heeft geen enkele invloed op textileen.

  • Krachtig

De draden en weving van textileen zijn enorm krachtig. Zelfs wanneer er een gat ontstaat in textileen zal het materiaal niet verder uitscheuren en blijft de weving in vorm.

  • Kleurbestendig

Tuinmeubilair staat een groot deel van het jaar buiten en kan daardoor vrij snel verkleuren. Wanneer het om tuinmeubilair van textileen gaat is dat niet het geval. Goede kwaliteit textileen is kleurvast en zal daardoor niet verbleken.

  • Vlamwerend

PVC zal niet zomaar in de brand vliegen. Door de vlamwerende functie van textileen hoeft u zich geen zorgen te maken tijdens een BBQ of het branden van een kaarsje.

  • Vuilwerend

Schimmels en insecten zullen zich niet aan textileen hechten. Bij veel tuinmeubilair is dat wel het geval en wordt daardoor al snel allerlei vuiligheid aangetrokken.

  • Bestand tegen extreme temperaturen

Textileen kan zowel tegen hoge als lage temperaturen. Ook tijdens een hete zomer zal het materiaal niet smelten of plakken. Ook in Zuid-Europa kunt u tuinmeubilair van textileen daardoor goed gebruiken.

Textileen en onderhoud

Textileen is materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat textileen lang meegaat is het belangrijk dat u zo nu en dan een reinigende spray gebruikt met een speciale coating. Op deze manier heeft u het langst plezier van uw tuinmeubilair en kunt u er jaren van genieten.

Textileen schoonmaken

Textileen is materiaal dat gemakkelijk is schoon te maken. U kunt een klein beetje lauw water gebruiken of eventueel een reinigende spray. Door de vuilwerende werking van het textileen en de gebruikte coating hoeft textileen gelukkig nauwelijks schoongemaakt te worden.

Combinatie van textileen en andere materialen

Wanneer u kiest voor weerbestendig tuinmeubilair is het verstandig om dit ook met andere weerbestendige materialen te combineren. Merken als Exotan, 4 Seasons Outdoor, Triniti en Castle Line werken daarom met aluminium of speciale materialen als Hularo wicker. De combinatie met het textileen maakt uw tuinset onverwoestbaar.

Weerbestendige loungesets

Tuinmeubilair met textileen kopen

Wanneer u textileen koopt is het belangrijk om op de kwaliteit van het materiaal te letten. De sterkte van het doek wordt bepaald door de manier waarop het geweven is. Wanneer u  tuinmeubilair met stevig geweven doek koopt zal dit langer te gebruiken zijn dan doek waarbij dit niet het geval is. Vier om vier draden wordt over het algemeen als de beste weeftechniek gezien.

Alternatief voor textileen: Silvertex

Naast textileen zijn er ook andere stoffen die voor buiten gebruikt worden. Het grote voordeel van Silvertex is net als bij textileen dat het om weerbestendig materiaal gaat. Op deze manier krijgt vocht of de zon geen enkele kans! Dit soort materiaal is een absolute verademing voor tuinmeubilair en maakt het mogelijk om er jaren van te genieten. Silvertex is een stof die oorspronkelijk alleen op jachten en binnen de watersport gebruikt wordt. Vervolgens is de overstap naar tuinmeubilair gemaakt en zijn er een aantal gevestigde merken die met het materiaal werken.