Teakhout – de complete gids

Taste of 4 Seasons Spartan teak dining-table detailDetail tafelblad Goa teakTaste of 4 Seasons Basso teak tafel detailDetail HPL tafelblad Robusto teak

Waarom teakhout?

Er zijn diverse redenen waarom teak geweldig materiaal is voor tuinmeubelen. Maar wat zijn die voordelen? We benoemen ze eerst even kort en gaan er daarna uitgebreid op in. Dit zijn de unieke eigenschappen van teakhout:
• Weerbestendig
• Makkelijk te combineren
• Eenvoudig te onderhouden
• Lange levensduur

Is teak weerbestendig?

Teak is een speciale vettige houtsoort. Mede hierdoor is het weerbestendig. Echter zit er bij teakhout ook veel olie, hars en kalk tussen de nerven. Hierdoor is het ook enigszins waterafstotend en krijgen de meubelen dus veel minder water te verduren tijdens een regenbui dan bijvoorbeeld steigerhout.

Eenvoudig onderhoud

Zoals hierboven al besproken is, zijn de tuinmeubelen eenvoudig schoon te maken. Daarnaast raden wij ook aan om het teakhout een keer per jaar te behandelen met teak protector. Dit is geen hogere wiskunde en een eenvoudige taak die niet moeilijk is.

Teak is makkelijk te combineren

Wilt u een tafel van teakhout? Dat kan. Ook als u al stoelen heeft? Dan passen deze vaak bij een teakhouten tafel. Zelf bieden wij teakhouten tafels aan in combinatie met veel verschillende stoelen. Zo combineren we teakhouten tafels met aluminium stoelen, Wicker stoelen, Sunbrella stoelen en rope tuinstoelen. Daarnaast is er ook veel keuze in poten. U kunt kiezen voor teakhouten poten of als u wat afwisseling wilt, kunt u kiezen voor RVS-poten (Roestvast staal) of antraciet aluminium poten.

Daarnaast passen teakhouten meubelen ook haast in iedere tuin. De unieke teakkleur bij een klimop is een prachtige combinatie. Je ziet dit soort tuinmeubelen ook vaak onder een overkapping of op een terras staan, wat ook prachtig is.

Wat is FSC teak?

Wij verkopen alleen teakhout met een FSC keurmerk. FSC is een internationale organisatie, die zich inzet voor het behoud van bossen en erop toeziet dat er op een verantwoorde manier wordt omgegaan met de bossen.
Daarnaast is het ook duurzaam voor u. Als u een teakhouten tafel koopt, bent u ervan verzekerd dat u voor een langere periode een goede, robuuste tafel hebt. En niet een tafel die je na de eerste de beste bui kunt weggooien.

Teak is een hardhout. Maar wat voor hardhout?

We kunnen hout onderverdelen in 2 soorten: hardhout en zachthout.

Zachthout is afkomstig van naaldbomen, zoals bijvoorbeeld een den of een spar. En kenmerkende eigenschap van zachthout is dat het snel groeit. Hierdoor is het ook goedkoper dan hardhout. Ook is het hout daardoor flexibel en makkelijk bewerkbaar, maar dat is vaak niet ideaal voor tuinmeubelen.

Hardhout komt van de breedbladige loofbomen. In tegenstelling tot zachthout groeit dit hout langzaam. Hierdoor ligt de prijs van hardhout wat hoger dan die van zachthout. Hardhout is in sommige gevallen wel geschikt voor buitengebruik en in sommige gevallen niet. Je hebt hardhout dat rijk is aan voedingsstoffen. Hierdoor is het vatbaarder voor insecten en schimmels. Zeker bij buitengebruik.

Er is echter een uitzondering. Namelijk hardhout dat uit de tropen komt. En hieronder valt het teakhout wat wij leveren.

Welke kleurbehandelmiddelen zijn er?

Na verloop van tijd kunnen oliën uit het teakhout lopen. Hierdoor wordt het hout lichtgrijs. Dit proces kan vertraagt worden door gebruik te maken van de teak protector. Ook zijn er diverse middeltjes om het teakhout een andere kleur/uitstraling te geven. Zo heb je de vintage teak protector. Hiermee krijgt de tafel een donkerbruine kleur met accenten in de nerf van het hout.
Ook heb je een Instant Grey middel: hiermee wordt het teak hout wat lichter en grijzer van kleur.

Hoe kan ik teakhout reinigen?

Meestal wordt het teakhout na verloop van tijd een beetje viezig of krijgt het een typische groene aanslag. Dit is eenvoudig schoon te maken met een sopje van groene zeep en eventueel wat Soda. Ook als er geen groene aanslag is of andere viezigheid, raden wij aan om het hout een keer per jaar schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de tuinmeubelen extra lang mooi blijven. Ook hiervoor kunt u groene zeep gebruiken of eventueel een teak cleaner van het desbetreffende merk. Bijvoorbeeld 4 Seasons Outdoor Teak cleaner of Suns teak cleaner. Na het schoonmaken spoelt u de meubelen af met water. Gebruik hiervoor GEEN hoge drukspuit. Dit kan uw meubelen namelijk beschadigen.

Waarvoor gebruiken wij teakhout?

Teak loungestoelen

Onder andere voor teak loungesets. Zo gebruiken we hem volledig bij de cava teak set. Echter hebben we ook platform loungesets zoals de 4 seasons outdoor fidji of de Suns memphis. Hierbij wordt het teakhout voornamelijk gebruikt bij het tafeltje. Een andere loungeset waarin het teakhout mooi is verwerkt, is de Suns Isla loungeset.

Teak tuinstoelen

Ook zijn er tuinstoelen beschikbaar waarin teakhout is verwerkt. Zo zijn er diverse eetstoelen met een houten poot of bijvoorbeeld de Bellini stoel, waarvan de zitting van hout is en het onderstel van gietijzer.
Ook hebben we loungestoelen van teakhout, zoals de lido loungestoel.
Vaak zie je ook dat het in combinatie met andere materialen wordt gebruikt. Dan worden de armleuningen bijvoorbeeld versierd met teak armleuningen.

Teak tuintafels

We hebben diverse tafelbladen gemaakt van teakhout. Deze hebben we in verschillende vormen en maten. Zo hebben we teaktuintafels in rechthoekige maten in de afmetingen
• 180 cm
• 220 cm
• 240 cm
• 280 cm
• 300 cm
• 360 cm

Ook hebben we ronde teaktafels in de afmetingen van 130 cm en 160 cm (omtrek).
Als u op zoek bent naar iets bijzonders, dan hebben we voor u ook driehoekige tafels.

Teak tuinbank

Er zijn twee soorten tuinbanken: een bank om op te loungen of een bank als aanvulling op een tuinset.
Als aanvulling op een tuinset kom je snel uit op de Suns Ovada sportbench of de Taste by 4 Seasons derby sportbench.
Bij tuinbanken om te loungen is er meer aanbod. Een mooie set die u bij ons kunt zien is de 4 Seasons Outdoor Cordoba.

Teak deco

De laatste tijd verschijnt er steeds meer decoratie van teakhout. Zo zijn er diverse bijzettafels te koop van teakhout. Daarnaast zijn er solarlampen die een teakhouten frame hebben. En tot slot hebben we teakhouten plantenbakken en zelfs speciale tuinrekken van teakhout