Wat is Sunbrella?

Sunbrella®

Sunbrella is een stof met unieke kwaliteiten. De stof wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en zal de kleur van de stof niet gaan vervagen. Bovendien krijgt Sunbrella na het productieproces een coating die beschermt tegen vuil en vlekken. Door deze eigenschappen is Sunbrella uitermate geschikt voor outdoortoepassingen. Voor wie hoge eisen stelt aan zijn tuinmeubelen, is Sunbrella textiel daarom de ideale oplossing.
Sunbrella textiel

Voordelen Sunbrella®

Alle voordelen op een rijtje:

 • Vochtbestendig
  Sunbrella is niet volledig waterdicht, maar goed bestand tegen vocht. Vaak wordt Sunbrella kussenbekleding gecombineerd met Quick Dry Foam kussenvulling, waardoor regenwater dat in de kussens trekt, snel wordt afgevoerd.
 • Vuilafstotend
  Door de beschermende coating krijgt vuil geen vat op de stof.
 • Onderhoudsvriendelijk
  De stof is eenvoudig schoon te houden met een sopje van afwasmiddel en lauwwarm water.
 • Prachtige uitstraling
  De stof is verkrijgbaar is vele kleuren, patronen, texturen en diktes.
 • Kleurecht
  Sunbrella textiel verkleurt niet in de zon.
 • Schimmelbestendig
  Door het afstotende karakter is Sunbrella goed bestand tegen schimmelvorming.
 • Duurzaam
  Dankzij het unieke productieproces is Sunbrella zeer sterk en veerkrachtig. U zult jaren plezier beleven aan de stof.

Het ontstaan van Sunbrella

Sunbrella is in 1961 uitgevonden door het Amerikaanse bedrijf Glen Raven. Het bedrijf verbaasde vriend en vijand door Sunbrellavezels op acrylbasis te introduceren als vervanger van het tot dan toe gebruikte katoen voor legerdoeken. Al snel bleek dat het nieuwe textiel een bijzonder lange levensduur had zonder enig kleurverlies. Door het ongekende succes van de stof werd Sunbrella populair bij producenten van parasols en ook de maritieme sector ontdekte de unieke waterbestendige eigenschappen. Tegenwoordig wordt Sunbrella zowel binnen als buiten gebruikt voor zeer uiteenlopende toepassingen, zoals jaloezieën, gordijnen en… bekleding voor tuinmeubelen!

Waarom is Sunbrella textiel populair bij tuinmeubelen?

Tuinmeubelen met Sunbrella textiel mogen het gehele jaar buiten staan en zijn bestand tegen alle weersinvloeden. Of het nu sneeuwt, regent of hagelt, Sunbrella kan ertegen. Sunbrella is een van de meest waterafstotende stoffen in de tuinmeubelbranche en gecombineerd met de andere unieke eigenschappen kunnen we gerust spreken van het beste outdoor textiel dat er op dit moment bestaat.

 

Voordelen van Sunbrella loungesets

 • Loungesets met Sunbrella zijn erg vuilbestendig: Sunbrella wordt tijdens de productie dermate goed behandeld, dat het ook geen vuil opneemt. U hoeft daarom niet bang te zijn dat uw all weather loungeset vies wordt. Met wat water en een klein beetje schoonmaakmiddel poetst u de vlekken er eenvoudig vanaf. Zelfs hardnekkige vlekken, zoals wijnvlekken, zijn eenvoudig te verwijderen.
 • In tegenstelling tot de meeste andere outdoor stoffen is Sunbrella geweven met gekleurde vezels. Omdat Sunbrella stof tot in de kern gekleurd is, zal de stof niet gaan verkleuren of vervagen.

Sunbrella en Quick Dry Foam

Vaak worden tuinmeubelen die zijn uitgerust met Sunbrella kussens gecombineerd met andere weersbestendige materialen, zoals teak, aluminium en wicker. De kussenvulling is een verhaal apart, daar wordt vaak gekozen voor Quick Dry Foam. Dit is een speciaal soort schuim met een open celstructuur, die het water snel afvoert. Doordat Sunbrella waterafstotend is, komt er bij een klein regenbuitje nauwelijks water in de kussens terecht. Mocht er ondanks de sterk waterafstotende werking toch water in het kussen lopen, dan wordt dat door het Quick Dry Foam snel weer weggesluisd en kan het via de onderkant van de kussens van uw loungeset weglopen. Bij ons huismerk Flow tuinmeubelen wordt Sunbrella kussenbekleding standaard geleverd met Quick Dry Foam.

Nooit meer sjouwen met kussens? Sunbrella is de oplossing!

Herkent u als loungeliefhebber dit probleem: zodra de eerste regendruppels uit de hemel vallen, moeten in allerijl de kussen van de loungemeubelen worden verwijderd en in veiligheid worden gebracht. Natte kussens betekenen immers natte loungesets en die kussens zijn voorlopig niet droog. Zou het niet fijn zijn als u de kussens van uw loungemeubelen het hele jaar door gewoon buiten kunt laten liggen en er na een onweersbui weer snel van kunt genieten?

Goed nieuws: de oplossing is eenvoudig en direct verkrijgbaar: kussens van Sunbrella™ stof. Deze kussens zijn niet alleen zacht en comfortabel, maar ook absoluut weerbestendig, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Dankzij deze vernieuwende techniek kunt u voortaan van uw loungemeubelen in uw tuin genieten zonder Buienradar continue te moeten checken. Bij een regenbui mag u de gehele loungeset inclusief kussens in de nattigheid achterlaten. De Sunbrella stof is waterafstotend en zal nauwelijks water doorlaten in de kussens. En het Quick Dry Foam zal water dat toch in de kussens is gelopen, snel afvoeren. Na een uur in de volle zon zal uw loungeset vaak weer voldoende zijn opgedroogd voor een nieuwe loungesessie!

Het hele jaar door genieten van uw Sunbrella loungeset

Moderne tuinmeubelen die zijn bekleed met sneldrogend Sunbrella maken het mogelijk om ‘s zomers zorgeloos in de tuin te genieten. Maar dankzij de Sunbrella bekleding kunt u ook op aangename herfst- en lentedagen ongestoord loungen. En aangezien Sunbrella niet droog hoeft te worden opgeslagen, kunt u zich de moeite van het klaarmaken van de kussens besparen, want uw loungeset is al helemaal klaar voor gebruik!

Waar komt het woord Sunbrella vandaan?

Het woord Sunbrella is een combinatie van de Engelse woorden sun (zon) en umbrella (paraplu). Zoals de naam al zegt: zon noch regen kunnen de stof aantasten. Sunbrella is dan ook bestand tegen langdurige en hevige regenbuien, maar ook tegen verkleuring door Uv-straling. Sunbrella™ staat dan ook voor de beste kwaliteit outdoor textiel.

Wat is Sunbrella voor soort textiel?

Sunbrella is een outdoor textiel, dat wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Op elke vezel wordt een coating aangebracht. Hierdoor is de stof extra beschermd tegen water en vuil. Sunbrella heeft veel uitmuntende kwaliteiten. De allerbelangrijkste is wel dat de stof uiterst comfortabel aanvoelt en volledig weerbestendig is. U zou haast vergeten dat u met een outdoor textiel te maken heeft.

Onderhoud van Sunbrella

Sunbrella is niet gevoelig voor vuil en schimmel, maar als u vuil onbelemmerd zijn gang laat gaan op de Sunbrella bekleding, dan kan dit op termijn toch problemen opleveren. Hardnekkig vuil kan dan lastig of zelfs helemaal niet meer te verwijderen zijn en er kunnen lelijke vlekken ontstaan. Daarom raden we u aan om uw Sunbrella tuinmeubelen regelmatig te onderhouden, in ieder geval als deze vuil zijn. Zo voorkomt u dat vuil zich ophoopt en daardoor schimmel kan ontstaan.

Hoe maakt u Sunbrella schoon?

Sunbrella is eenvoudig schoon te maken. Breng een ruime hoeveelheid lauw water en allesreiniger aan op de kussens en laat dit goed inweken. Daarna kunt u de kussens met een spons of een zachte borstel reinigen. Spoel de stof vervolgens goed schoon met veel (koud of lauwwarm) water om alle zeepresten te verwijderen. Als een vlek er niet helemaal uitgaat, herhaalt u het proces nogmaals. Laat de stof daarna goed drogen in de buitenlucht.

Heeft u Sunbrella kussens met afritsbare hoezen? Dan kunt u deze kussenhoezen wassen in de wasmachine op maximaal 30 graden met een mild wasmiddel. Laat de kussenhoezen na het wassen altijd goed drogen in de buitenlucht (let op: niet in de wasdroger).

Sunbrella stof kan na het wassen gekreukeld zijn. U mag de stof strijken, maar alleen op de laagste stand (synthetische stoffen). Gebruik in geen geval een strijkijzer op de stoomstand. Het strijken van Sunbrella heeft nog een voordeel: hierdoor wordt de oorspronkelijke beschermlaag geactiveerd.

Sunbrella en de beschermende coating

Sunbrella stoffen zijn op hoge temperatuur behandeld met een speciale vlek- en waterbestendige coating, die de stof beschermt tegen bijvoorbeeld chloorwater. U kunt Sunbrella kussens dan ook uitstekend gebruiken in de buurt van een zwembad.

Na een zeer grondige wasbeurt of een behandeling met verdund bleekmiddel kan de stof eventueel opnieuw worden behandeld om de beschermlaag te verbeteren. U kunt hiervoor een speciale protector gebruiken, bijvoorbeeld de Tex’Aktiv Sunbrella beschermer. Hierdoor wordt de Sunbrella stof extra water- en vuilafstotend. 

Sunbrella en lastige vlekken

In de meeste gevallen is Sunbrella makkelijk schoon te maken. Toch kunnen er lastige vlekken ontstaan op de stof, bijvoorbeeld van vogeluitwerpselen, chocolade of viltstift. Door de unieke kwaliteit van Sunbrella zijn ook dit soort vlekken relatief eenvoudig te verwijderen. Wel heeft iedere soort vlek unieke eigenschappen, waardoor deze op een bepaalde manier moet worden behandeld. Lees hiervoor ons blog ‘Hoe reinigt u uw Sunbrella kussens?

 

Bekijk alle Sunbrella loungesets

Uniek assortiment loungsets met veel voordeel