Wat is teakhout?

Taste of 4 Seasons Spartan teak dining-table detailNederlandse naam: Teakhout
Latijnse naam: Tectona Grandis
Type: Tropisch hardhout

Teakhout is een van meest populaire houtsoorten voor tuinmeubelen. Het hout is afkomstig van de Tectona Grandis, die voornamelijk groeit in Zuidoost-Azië. Het beste teakhout wordt gevonden in de binnenste delen van de boom als deze ongeveer 30 jaar oud is.

Duurzaam en rustiek

Teakhout heeft een prachtige rustieke uitstraling. Ook is het hout zeer duurzaam; het valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dat betekent dat de beste kwaliteit van deze houtsoort nog goed is na 25 jaar of zelfs langer. Van een mooi teakhouten meubel heeft u dus een leven lang plezier. Mede door het duurzame karakter en door de tijdloze uitstraling. Tel daarbij op dat teakhout 100% weerbestendig is en nauwelijks splintert en u begrijpt waarom het hout zo populair is bij loungeliefhebbers.

Nog meer voordelen

Teakhout is uitermate sterk en ‘werkt’ nauwelijks. Een andere zeer aantrekkelijke eigenschap is dat het hout veel olie en hars bevat, wat als een natuurlijke beschermlaag werkt. Teak is dan ook ongevoelig voor de invloed van bijvoorbeeld (zee)water.

Niet verwonderlijk dus dat teakhout vroeger veel gebruikt werd in de scheepsbouw. Het werd met name verwerkt in het scheepsdek. Als de teakhoutvezel nat wordt, gaat deze overeind staan. Daardoor werd het dek niet glad, maar juist stroef bij nat weer en hoge golfslagen en gleed de bemanning niet uit. Inmiddels wordt teakhout minder vaak toegepast bij de scheepsbouw en zijn er alternatieve en goedkopere materialen beschikbaar. De laatste jaren zien we echter wel een groeiende populariteit van teakhout bij outdoor meubilair zoals tuintafels, tuinstoelen en banken. Ook wordt teak toegepast bij luxe accessoires zoals solar buitenlampen en parasols.

Pluspunten teak

 • Zeer duurzaam
 • Robuust, keihard
 • Fraaie uitstraling
 • Splintert niet
 • Weerbestendig
 • Makkelijk te combineren

Minpunten teak

 • Relatief duur
 • Bedreigde houtsoort

Gecertificeerd teakhout

Doordat decennialang overmatig en illegaal werd gekapt, is teak inmiddels een bedreigde houtsoort. Gelukkig is sinds 2013 de verkoop van illegaal gekapt teakhout verboden in Europa. Houtimporteurs en producenten moeten nu kunnen aantonen waar het hout vandaan komt en dat het legaal geoogst is. Er zijn meerdere keurmerken en labels voor duurzaam geproduceerd teakhout, waaraan u de herkomst van het hout kunt herkennen en zeker weet dat u een volkomen legaal en verantwoord product aanschaft. Het bekendste keurmerk is het FSC® -keurmerk. FSC® is een mondiale, non-profit organisatie die streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd.

Gerecycled teakhout

Ook gerecycled teakhout wordt steeds vaker verwerkt in tuinmeubelen. Het gerecyclede hout stamt af van bijvoorbeeld oude gebouwen die zijn afgebroken. Gerecycled teakhout kunt u herkennen aan een robuuste, exclusieve uitstraling. Het oppervlakte is meestal niet helemaal glad, de nerfstructuur is voel- en zichtbaar. U kunt zien dat het hout een eerder leven heeft gehad. Soms zijn er kleinere stukken teak in het hout verwerkt om openingen op te vullen. Dit past bij het unieke karakter van het hout en geeft het meubel nog wat extra uitstraling.

Klasse A, B en C

Teakhout is ingedeeld in 3 klassen: A, B en C.

 • Klasse A teak

Dit is de hoogste kwaliteit teakhout die op de markt verkrijgbaar is. Dit hoogwaardige hout is afkomstig uit het binnenste gedeelte van de volwassen boomstammen, het kernhout. Klasse A teak is de duurste soort teak, aangezien het slechts 20% van de totale hoeveelheid hout in een boomstam uitmaakt. Dit soort teak kan jarenlang in weer en wind staan zonder kwaliteitsverlies.

 • Klasse B teak

Klasse B is afkomstig van de buitenste laag van het kernhout, die ongeveer 25-33% van de totale boomstam uitmaakt. Het hout heeft een lichtere kleur, een meer onregelmatige nerf en bevat veel minder natuurlijke olie. Tuinmeubelen gemaakt van deze klasse teak zullen een stuk goedkoper geprijsd zijn en minder lang meegaan dan klasse A teak meubelen.

 • Klasse C teak

Klasse C teak is afkomstig van de buitenste lagen van een boomstam, ook wel het spinthout genoemd. Dit hout is erg zacht en is niet geschikt voor tuinmeubelen.

Vergrijzing teakhout

Van nature heeft teakhout een warme bruine kleur. Na verloop van tijd zal het hout echter vergrijzen. De reden hiervoor is het kalk, dat zich in een bovengemiddelde hoeveelheid tussen de nerven van het hout bevindt. Dit kalk reageert op natuurlijke wijze op zuurstof en zonlicht, waardoor het hout zeer geleidelijk zal vergrijzen.

U kunt dit vergrijzingsproces zijn gang laten gaan, versnellen of juist tegengaan.

Onderhoud teakhout

Naast alle voordelen van teakhout is het voor sommige loungeliefhebbers minder aantrekkelijk te horen dat jaarlijks onderhoud wordt aangeraden. Dit onderhoud is niet ingewikkeld.

In het kort: reinig het teakhout met een schoonmaakmiddel of een sopje van water met soda of groene zeep. Laat het teakhout hierna drogen en behandel het met teak protector.