Welke buitenstof kies ik voor mijn loungeset?

Als u van plan bent om een loungemeubel te gaan kopen, dan is het natuurlijk goed om te weten welke soorten en merken er op de markt zijn. Ook is het belangrijk dat u voor uzelf uw wensen en ideeën op een rijtje zet. Als u weet waar uw ideale loungeset aan moet voldoen, is het makkelijker om de definitieve keuze te maken.

De keuze van de stof is wel belangrijk, maar natuurlijk niet het enige waar u zich op moet richten als u een loungeset gaat kopen. Ieder onderdeel van een loungeset is belangrijk. Waar moet u nog meer op letten?

  • prijs
  • uiterlijk (kleur, design, verwerkte materialen)
  • maatvoering
  • merk
  • garantie

Het frame en het tafelblad bestaan in de meeste gevallen uit aluminium, RVS of teakhout. Al deze materialen zijn weerbestendig, onderhoudsvriendelijk en kunnen jaren mee. Tafelbladen zijn vaak ook verkrijgbaar in granieten en kunststof uitvoering.

De zitting en leuningen bestaan in de meeste gevallen uit wicker (kunststof vlechtwerk), rope (zacht geweven kunststof touw), stof of de materialen die ook in het frame zijn verwerkt (aluminium, RVS of teak).

lounge-impressie

Waarom is de keuze voor de stof zo belangrijk?

Deze blog gaat niet voor niets over de keuze van buitenstof. De soort en kwaliteit van de stof is enorm belangrijk bij uw keuze voor een loungeset. Dat is immers het materiaal waar u het meest mee in contact komt. Als u zit, als u ligt of er een kussengevecht mee houdt!

Nu wordt het u niet bepaald gemakkelijk gemaakt om een keuze te maken, want het aanbod in buitenstoffen is groot. En in veel opzichten zijn de meeste buitenstoffen vergelijkbaar. Gelukkig zijn er ook belangrijke verschillen en unieke kwaliteiten per stof. We geven u een handig overzicht.

Welke buitenstoffen worden het meest gebruikt en wat zijn de eigenschappen?

Olefin

Olefin stof is materiaal dat over een zeer sterke vezel beschikt. Daardoor kan Olefin goed tegen een stootje. Olefin voelt daarnaast ook zacht aan. Deze combinatie maakt het materiaal erg geliefd als toepassing in loungemeubels.  Maar de stof heeft nog meer kwaliteiten: vuil of zonlicht heeft geen invloed op de kwaliteit van Olefin. Nog een belangrijk pluspunt is dat Olefin schimmelwerend is. En u kunt lang van Olefin kussens genieten, zonder dat deze zullen slijten. Door deze goede kwaliteiten wordt Olefin ook vaak toegepast in kwaliteitsparasols en vloerbedekking.

Loungemeubels met Olefin bekleding hoeft u niet binnen te zetten als het gaat regenen, want een Olefin kussen kan tegen regenwater en is snel weer droog. Voor sommige mensen is het overigens een bezwaar dat de kussens water doorlaten, ook al drogen ze daarna snel.

Sunbrella

Sunbrella® stof is bezig met een grote opmars als buitenstof. De stof is oorspronkelijk ontwikkeld als stof voor luifels en voor de bootindustrie. Doordat de kleurpigmenten tijdens het productieproces worden toegevoegd aan de vezels, zit de kleur in het hart van de stof. Daarna wordt er nog een coatinglaag aangebracht. Door dit unieke proces is Sunbrella vuil- en waterafstotend en bestand tegen verbleking en verkleuring door onder andere zonlicht.

Ook is Sunbrella kleurbestendig, onderhoudsvriendelijk en schimmelwerend. De stof ‘ademt’ en is in veel structuren, kleuren en patronen verkrijgbaar. De stof voelt heerlijk comfortabel aan, waarbij het haast voelt alsof het echte stof is in plaats van kunststof.

Sunbrella is wat kwaliteit betreft de topper van de buitenstoffen. Omdat de prijs meestal wat hoger ligt dan die van de andere outdoorstoffen, zal dit wellicht een rol kunnen spelen in uw keuze.

Bekijk alle Sunbrella meubelen

Texfabric

Texfabric is een geïmpregneerde stof die veel water tegenhoudt. Door deze behandeling heeft de stof een waterafstotende beschermlaag. Texfabric stof wordt meestal gecombineerd met schuim. dat niet zal absorberen. Mocht er ondanks de waterafstotende kwaliteiten toch water in de kussens lopen, dan zal het er weer snel uitvloeien, waardoor uw kussens uitstekend beschermd zijn tegen water. Worden uw tuinkussens toch nat? Dan zullen deze snel weer snel drogen.
Texfabric is zeer sterk en duurzaam materiaal. Wel doet u er verstandig aan om dit soort kussens in de winterperiode op te slaan. Zo blijft het materiaal in de juiste conditie en heeft u er nog jaren plezier van. Een nadeel van Texfabric is dat het niet het verfijnde ‘stoffen’ gevoel biedt.

Nanotex

Nanotex is de verbeterde versie van Texfabric. Het is net zo stevig, maar flexibeler en zachter. Hierdoor lijkt de stof wat meer op een binnenstof. Nanotex heeft nog meer sterke eigenschappen. De stof is weerbestendig, ademend en duurzaam. Een Nanotex loungeset behoudt doorgaans jarenlang zijn kwaliteit.

De stof is kleurvast. Ook als er de gehele zomer zon is, zal de kleur van Nanotex niet veranderen. Het materiaal is ook nog vuil- en waterafstotend, waardoor het gemakkelijk is schoon te maken. Net als Texfabric biedt ook Nanotex niet het verfijnde ‘stoffen’ gevoel.

Textileen

Textileen stof bestaat uit draden van polyester, waarop vervolgens een speciale coating is aangebracht. De stof heeft een open structuur en is licht qua gewicht.
U zult textileen voornamelijk tegenkomen als bekleding van ligbedden en tuinstoelen. Het wordt meestal gespannen om frames van aluminium, RVS of teakhout.

Deze stof is stevig en enigszins transparant, door de open weefstructuur. Omdat de stof sterk en stevig is, gaat deze lang mee. Deze outdoor textielvariant vereist vrijwel geen onderhoud en is zeer eenvoudig te reinigen. Meubels bekleed met deze stof kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Ook bij Textileen zult u het verfijnde ‘stoffen’ gevoel niet ervaren.

Silvertex

Silvertex stof die is bewerkt met een speciale coating, waardoor de stof het water op een eenvoudig manier zal afstoten. Aan deze stof zijn speciale naden toegevoegd, waardoor het materiaal niet zal gaan lekken. Zo hoeft u zich bij slecht weer geen zorgen te maken en kunt u uw loungeset buiten laten staan. Als het weer opklaart, zal een loungeset van Silvertex snel drogen. Ideaal materiaal dus voor een loungeset.

Silvertex is beschikbaar in allerlei soorten kleuren en voelt heerlijk zacht aan. Zo lijkt het net of u op het meubilair in uw woonkamer zit. Het materiaal is zeer eenvoudig schoon te houden. Als er een vlek ontstaat, kunt u deze eenvoudig verwijderen. Meubels bekleed met deze stof kunnen het hele jaar door buiten blijven staan.
Een nadeel van Silvertex is wel dat het klam kan gaan aanvoelen als het erg heet is.

En nu op naar de volgende stap!

Voordat u uw definitieve keuze gaat maken, is het verstandig om een bezoek te brengen aan onze showroom om de verschillende modellen te bezichtigen. En nog belangrijker: om te ervaren hoe de gekozen stoel of loungebank zit, welk comfort deze biedt en hoe de stof aanvoelt. Onze showroom is open van maandag t/m zaterdag (zie hieronder de details).

Wilt u meer informatie over bepaalde modellen of heeft u nog andere vragen?

Stel hier uw vraag of bel ons, we helpen u graag!