Veelgestelde vragen over Sunbrella

sunbrellaFAQ Sunbrella textiel

Sunbrella is een populair outdoortextiel. We krijgen dan ook regelmatig vragen over Sunbrella. Daarom leek het ons handig om al deze vragen te bundelen. Gemak dient immers de mens.  Mocht u een vraag hebben die niet op deze pagina staat, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag aan het juiste antwoord.

► Waar is Sunbrella van gemaakt?

Sunbrella is een veelgebruikte textielsoort voor outdoortoepassingen waaronder loungesets. Sunbrella wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en kan het zonder kleurverlies worden gereinigd met reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel. Doordat de vezel een coating krijgt tijdens het productieproces, is de stof extra beschermd tegen vuil en vlekken.

► Wat is er zo speciaal aan Sunbrella?

Er zijn meerdere redenen waarom Sunbrellastof vaak wordt gebruikt bij loungesets, tuinstoelen en -banken. Dit zijn de belangrijkste:

  1. Sunbrellastof verkleurt niet door UV-straling
  2. Sunbrtella is water- en schimmelbestendig
  3. Er zijn enorm veel toepassingsmogelijkheden wat betreft kleuren en patronen
  4. Sunbrella is gemakkelijk te reinigen
  5. Sunbrella gaat jarenlang mee
  6. Sunbrellastof voelt erg comfortabel aan
  7. In combinatie met Quick dry foam vulling zijn de kussens na een bui razendsnel droog.
  8. Kussens die zijn bekleed met Sunbrella kunnen het hele jaar door buiten blijven liggen.

Bij Latour hebben we een uitgebreide collectie Sunbrella loungesets. U krijgt bij deze sets standaard de beste kwaliteit voor een vriendelijke prijs.

► Is Sunbrella weerbestendig?

Sunbrella is absoluut 100% weerbestendig. De stof heeft een water- en vuilafstotende coating en verkleurt bovendien niet door UV-straling. Sunbrella is ongevoelig voor weersinvloeden zoals vorst, hagel en harde wind. In combinatie met een Quick Dry Foam vulling zijn Sunbrella kussens na een regenbui razendsnel weer droog. Kussens die zijn bekleed met Sunbrella mogen dan ook het hele jaar door buiten blijven.

► Wordt Sunbrella warm in de zon?

Sunbrella wordt niet warm in de zon. Zelfs als de stof wordt blootgesteld aan continu, direct zonlicht, blijft Sunbrella koel aanvoelen.

► Kan ik Sunbrella ook binnenshuis gebruiken?

Sunbrella wordt dankzij haar kwaliteiten veelvuldig toegepast in outdoorproducten. Maar mede door die duurzame kwaliteiten wordt het materiaal ook vaak toegepast in producten binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan gordijnstof, lamellen en wellicht minder voor de hand liggend: slippers.

► Is Sunbrella onderhoudsvrij?

Sunbrella is niet gevoelig voor vuil en schimmel, maar als u vuil onbelemmerd zijn gang laat gaan op de Sunbrella bekleding, dan levert dit op termijn toch problemen op. Hardnekkig vuil kan dan lastig of zelfs helemaal niet meer te verwijderen zijn en er kunnen lelijke vlekken ontstaan.

Daarom is het aan te raden om uw Sunbrella textiel regelmatig te reinigen, maar in ieder geval als deze vuil zijn. Zo voorkomt u dat vuil zich ophoopt. Een ander voordeel van regelmatig reinigen is dat uw Sunbrella textiel (en de rest van uw loungemeubelen) er weer fris en nieuw uitzien.

► Hoe lang gaat Sunbrella mee?

Sunbrella stoffen hebben een geschatte levensduur van 10 jaar bij intensief gebruik buitenshuis. Dit betekent dat uw Sunbrella meubelen er lang na de garantieperiode nog als nieuw zullen uitzien. Natuurlijk helpt het als u regelmatig uw meubelen reinigt en deze met een ademende hoes afdekt in de winterperiode. Zo houdt u uw Sunbrella tuinmeubelen in topconditie.

► Is Sunbrella makkelijk schoon te maken en hoe kan ik dat het beste doen?

Sunbrella is eenvoudig schoon te maken. Breng een ruime hoeveelheid lauw water en allesreiniger aan op de kussens en laat dit goed inweken. Daarna kunt u met een spons of een zachte borstel de kussens reinigen. Spoel de stof vervolgens goed schoon met veel water om alle zeepresten te verwijderen. Als een vlek er niet helemaal uitgaat, herhaalt u het proces nogmaals. Laat de stof daarna goed drogen in de buitenlucht.

► Hoe verwijder ik ‘lastige’ vlekken uit Sunbrellastof?

In de meeste gevallen is Sunbrellastof makkelijk schoon te maken. Toch kunnen er lastige vlekken ontstaan op de stof, bijvoorbeeld van rode wijn, chocolade of viltstift. Door de unieke kwaliteit van Sunbrella zijn dit soort vlekken relatief eenvoudig te behandelen. Wel heeft iedere soort vlek zijn unieke eigenschappen, waardoor deze op een bepaalde manier moet worden behandeld.

Lees meer over specifieke vlekverwijdering van Sunbrella

► Kan Sunbrella in de wasmachine?

Heeft u een loungeset waarvan de Sunbrella kussens zijn voorzien van afritsbare hoezen? Dan kunt u deze kussenhoezen wassen in de wasmachine op maximaal 30 graden en met een mild wasmiddel.

Laat de kussenhoezen na het wassen altijd goed drogen in de buitenlucht (niet in de wasdroger).

► Mag ik Sunbrella kussenhoezen in de droogmachine drogen?

Nee, gebruik nooit de wasdroger om uw Sunbrella kussenhoezen te drogen. Laat deze altijd drogen in de buitenlucht. Chemisch laten reinigen is ook geen goed idee, tenzij u eigenlijk liever een nieuwe loungeset wilt.

► Kan Sunbrella worden gestreken?

De stof kan na het wassen (op max 30 graden) gekreukeld zijn. Strijken helpt om de waterafstotende film op de stof te herstellen, maar alleen bij lage temperatuur (laagste stand-synthetische stoffen).

Omdat sommige strijkijzers warmer worden dan de aanbevolen temperatuur, is het altijd goed om een eerst een klein onopvallend stukje sunbrella te strijken voordat u de hele hoes strijkt.
Let op: gebruik NOOIT stoom of een strijkijzer op de stoomstand.

► Ik heb mijn Sunbrella kussens grondig gereinigd met bleekmiddel. Kan dit kwaad?

Sunbrella stoffen zijn gecoat met een speciale afwerking die helpt om vlek- en waterbestendig te zijn. Na een grondige wasbeurt of een behandeling met bleekmiddel moet de stof opnieuw worden behandeld om deze beschermlaag te behouden.

Laat de hoezen drogen in de buitenlucht en behandel hierna de stof met een speciale protector om de beschermlaag weer te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld met Tex’Aktiv Sunbrella beschermer.

► Kan Sunbrella tegen chloor?

Sunbrella is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in en rond zwembaden met chloorwater. De Sunbrella stof is voorzien van een specifieke nabehandeling, die de stof beschermt tegen opspattend chloorwater.

► Is Sunbrella kleurvast en beschermt het tegen Uv-licht?

Sunbrella wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is Sunbrella bestand tegen Uv-licht en kleurvast.

► Kan Sunbrella het hele jaar door buiten blijven?

Sunbrella kan het gehele jaar buiten blijven. Dit heeft te maken met de weerbestendige eigenschappen van het materiaal. Wanneer u voor Sunbrella kiest, weet u zeker dat er voldoende bescherming tegen de regen, sneeuw, vorst en hagel wordt geboden. Sunbrella kan in principe alles aan en is dan ook niets voor niets één van de meest populaire stoffen binnen de tuinmeubelen branche.

► Is Sunbrella tot in de kern gekleurd?

Sunbrellastof wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Tijdens het productieproces van Sunbrella krijgt de vezel na de kleuring een speciale coating die beschermt tegen vuil en vlekken.

► Is Sunbrella schimmelvrij?

Ja Sunbrella is ongevoelig voor schimmels. Sunbrella heeft een speciale coating gekregen die beschermt tegen vuil en vlekken, maar ook tegen schimmelvorming.

► Waar wordt Sunbrella geproduceerd?

Sunbrella stoffen worden vervaardigd in fabrieken over de hele wereld. De belangrijkste productielocatie bevindt zich in Anderson, een plaats in South Carolina in de VS. Op een oppervlakte van een miljoen vierkante meter bevinden zich de volledig gecertificeerde productie-eenheid, een Research en Development centrum en een testlaboratorium.

Verder wordt Sunbrella geproduceerd in fabrieken in Lille, Frankrijk en Suzhou, China, die volgens dezelfde strenge normen werken als de Amerikanen,

► Wie heeft Sunbrella uitgevonden?

Sunbrella is in 1961 uitgevonden door Glen Raven, een Amerikaans bedrijf met vestigingen in de Verenigde Staten, Frankrijk en China. Het bedrijf verbaasde vriend en vijand door Sunbrellavezels op acrylbasis te introduceren als vervanger van het tot dan toe gebruikte katoen.

► Moet Sunbrella vaak worden geïmpregneerd?

Sunbrella heeft een water- en vuilafstotende coating gekregen bij de productie. Normaal gesproken en bij normaal gebruik blijft deze laag intact. Na een grondige wasbeurt of een behandeling met bleekmiddel doet u er echter goed aan om de Sunbrella bekleding te voorzien van een nieuwe coatingslaag. Dit doet u met de speciale Tex’Aktiv Sunbrella beschermer.

► Is Sunbrella ademend?

Sunbrella stoffen laten lucht door. Dit heeft als voordeel voor parasoldoeken en luifels dat de ruimte onder de zonwering koeler is. Voor Sunbrella kussenhoezen betekent dit dat deze ademende eigenschappen condens en vocht voorkomen.