Verschil tussen Sunproof en Sunbrella

Sunbrella en Sunproof textiel: wat zijn de verschillen?

De ontwikkeling van outdoor textiel heeft de laatste jaren niet stilgestaan en dat heeft geleid tot kwalitatief buitengewoon goede outdoor stoffen. De ranglijst met beste buitenstoffen wordt al jaren aangevoerd door Sunbrella® en Olefin. Sinds kort is daar een nieuwe speler bijgekomen: Sunproof®.

Wat is Sunproof?

Sunproof is een merknaam waarmee u verzekerd bent van zeer goede kwaliteit buitentextiel. Sunproof stoffen bestaan voor 100% uit Olefin vezels. Er is echter een belangrijk verschil met ‘gewone’ Olefin-stof: daarin kan enig kwaliteitsverschil zitten en dat kan lastig zijn te beoordelen voor een doorsnee loungeliefhebber. Als u kiest voor Sunproof, dan heeft u de garantie dat u de beste kwaliteit Olefin in huis haalt. Sunproof textiel wordt getest volgens de meest betrouwbare testmethode voor buitengebruik:  BS EN ISO-B04. Deze testmethode test niet alleen de kleurechtheid en Uv-bestendigheid van de stof, maar ook het verweringsproces. Aangezien outdoor stoffen het hele jaar door worden blootgesteld aan zware weersomstandigheden, is het goed te weten dat Sunproof stoffen jarenlang mooi en fris blijven.

Wat is Sunbrella?

Sunbrella werd oorspronkelijk gebruikt om legertenten mee te maken. De stof is ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf, wat een patent heeft op dit type textileen. De stof wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig Uv-bestendig. Tijdens het productieproces van Sunbrella krijgt de vezel na de kleuring een coating die beschermt tegen vuil en vlekken. De stof voelt verrassend zacht aan en is bovendien waterafstotend. Door deze eigenschappen is Sunbrella uitermate geschikt voor outdoortoepassingen zoals loungesets. Sunbrella wordt door kenners vaak beschouwd als de krachtpatser onder het outdoor textiel.

Milieuvriendelijk

Zowel Sunproof als Sunbrella stoffen worden milieuvriendelijk geproduceerd. Door een speciale verftechniek wordt de kleurstof toegevoegd aan de grondstof, waardoor de kleur uiteindelijk door en door in de draad zit. Hierdoor wordt er geen gebruik gemaakt van verfbaden en wordt er veel minder water gebruikt in het productieproces. Zowel Sunproof als Sunbrella stoffen hebben het Oekotex certificaat,  wat inhoudt dat er geen schadelijke stoffen in zitten en er geen risico is voor de gezondheid, de huid of het milieu.

Hoe wordt Sunproof stof gemaakt?

Sunproof wordt geproduceerd uit polypropyleenvezel. Met behulp van titanium als katalysator wordt polypropyleen omgezet in vezels. Tijdens de productie worden de vezels in een oplossing geverfd, waardoor de stof kleurvast wordt. Ook worden er UV-remmers toegevoegd om de werking van UV-straling tegen te gaan.

Hoe wordt Sunbrella stof gemaakt?

Sunbrellastof wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en kleurvast. Tijdens het productieproces van Sunbrella krijgt de vezel na de kleuring een coating die beschermt tegen vuil en vlekken.

Voordelen van Sunproof

Enkele van de belangrijkste voordelen van Sunproof zijn:

 • Minder duur – Het proces dat wordt gebruikt om Olefine te creëren is op grote schaal beschikbaar. Daardoor is Sunproof relatief goedkoop om te produceren.
 • Milieuvriendelijk – Propyleen werd traditioneel verbrand tijdens de olieproductie omdat het niet veel praktische toepassingen had. Nu wordt het voormalige afvalmateriaal echter gerecycled om polypropyleen of Sunproof te maken. Bovendien is de vezel zelf in hoge mate recyclebaar en kan deze tot 10 keer worden gebruikt om nieuwe producten te creëren.
 • Comfortabel – Sunproof is opmerkelijk zacht en glad.
 • Waterbestendig – Vocht wordt afgevoerd en droogt snel op wanneer het in contact komt met dit materiaal.
 • Duurzaam – Dit materiaal is zeer duurzaam en is bijzonder goed bestand tegen slijtage.
 • Kleurecht – Het verven gebeurt met behulp van een oplossing tijdens de productie, waardoor Sunproof een ongelooflijke kleurechtheid krijgt.
 • Veelzijdig – Dit materiaal is beschikbaar in een groot aantal kleuren, patronen en dessins en is daarom zeer veelzijdig.
 • Makkelijk te reinigen – Sunproof is bestand tegen schimmel, chemicaliën en insecten en is gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

Het grootste nadeel van Sunproof is dat het materiaal zeer gevoelig is voor hitte en kan gaan smelten bij extreme temperaturen. Daarom is extra zorg nodig tijdens het reinigen en moet dit materiaal na het wassen in de buitenlucht worden gedroogd (mag niet in de wasdroger).

Voordelen van Sunbrella

Enkele van de belangrijkste voordelen van Sunbrella zijn:

 • Vervagingsbestendig – Hoewel Sunbrella niet ongevoelig is voor de effecten van de zon, kan het tot wel 1.500 uur blootstelling aan voordat het begint te vervagen.
 • Waterbestendig – Sunbrella is niet volledig waterdicht, maar is goed bestand tegen vocht. Vaak wordt de stof gecombineerd met quick dry foam vulling, waardoor het water snel wordt afgevoerd en de kussens snel drogen.
 • Schimmelbestendig – Door zijn waterafstotende karakter is dit materiaal bestand tegen de ontwikkeling van schimmel.
 • Comfortabel – Vergeleken met materialen als canvas en polyester in het bijzonder voelt Sunbrella zacht en comfortabel aan.
 • Koel – Zelfs als het wordt blootgesteld aan continu, direct zonlicht, blijft Sunbrella koel aanvoelen.
 • Duurzaam – Dankzij het unieke chemische proces is Sunbrella zeer sterk en veerkrachtig.
 • Stijlvol – Dit populaire materiaal is verkrijgbaar in een breed scala aan opvallende kleuren, patronen en ontwerpen.

Verschillen Sunproof en Sunbrella

Het mag duidelijk zijn dat beide materialen goed scoren. De verschillen zijn vaak marginaal. We leggen de belangrijkste eigenschappen naast elkaar:

Comfort: Beide stoffen voelen heel comfortabel aan. Ze blijven allebei koel wanneer ze aan direct zonlicht worden blootgesteld. Sunbrella stof voelt echter net iets comfortabeler en zachter aan.
Duurzaamheid: Sunbrella heeft een superieure duurzaamheid ten opzichte van Sunproof en is bijzonder slijtvast.
Waterbestendigheid: Hoewel Sunbrella meestal beter bestand is tegen water, slijt Sunproof minder na verloop van tijd, zelfs wanneer het vaak wordt blootgesteld aan zout water en chloorwater.
Stijl: Qua stijl staan Sunproof en Sunbrella vrijwel op gelijke voet. Beide zijn verkrijgbaar in een breed scala aan patronen, kleuren en designs.
UV- weerstand en kleurvastheid: Bij de productie van beide stoffen wordt gebruik gemaakt van oplossingsverven, zodat ze elk vrij goed bestand zijn tegen verbleken. Sunproof is van oorsprong niet bestand tegen Uv-stralen, maar tijdens de productie worden UV-remmers toegevoegd.
Vlekbestendigheid: Als het gaat om de vlekbestendigheid heeft Sunbrella een streepje voor. Sunbrella is vrij ondoordringbaar voor vlekken en bestand tegen zaken als schimmel.
Onderhoud: Sunbrella en Sunproof zijn allebei gemakkelijk te reinigen met water en groene zeep.
Eco-vriendelijkheid: Sunproof is hier de duidelijke winnaar. Het proces achter het creëren ervan heeft een lage CO2-voetafdruk, en het kan tot 10 keer worden gerecycled zonder nadelige gevolgen. Het acryl dat in Sunbrella wordt gebruikt, is niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar.

Conclusie

Zowel Sunbrella als Sunproof hebben uitmuntende rapportcijfers. Welke stof u ook kiest, u zult er veel plezier van beleven. Om toch de vraag van dit blog te beantwoorden: dit zijn de belangrijkste verschillen:

+ Sunbrella

 • Sunbrella stoffen voelen zachter aan dan Sunproof stoffen.
 • Sunbrella stoffen zijn vlekbestendiger dan Sunproof stoffen.
 • Sunproof is gevoelig voor extreme hitte en mag niet in de wasdroger om te drogen.
 • Sunbrella is van oorsprong UV bestendig, waardoor het beter tegen UV kan dan Sunproof.

+ Sunproof

 • Sunproof textiel heeft een lagere CO2-voetafdruk.
 • Sunproof textiel is doorgaans goedkoper is dan Sunbrella.