Hoe reinigt u uw Sunbrella kussens?

Sunbrella® Stof is uitermate geschikt voor outdoortoepassingen. De stof wordt namelijk geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en kunnen Sunbrella-stoffen zonder kleurverlies worden gereinigd met reinigingsmiddelen zoals bleek. Doordat de vezel vervolgens een coating krijgt, is de stof extra beschermd tegen vuil en vlekken en erg gemakkelijk te reinigen.

Sunbrella wordt dankzij haar superieure kwaliteiten toegepast in vele producten en kan zowel binnen als buitenshuis worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan slippers, tentdoeken en stoffen voor de watersport. Wij beperken ons in deze blog tot Sunbrella kussens en hoezen voor tuinmeubelen.

Algemene reiniging

Hoe sunbrella schoonmakenKussens die zijn voorzien van Sunbrellastof, zijn onderhoudsarm, maar moeten wel schoon gehouden worden om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Door regelmatig onderhoud blijven uw Sunbrella kussens er nog jaren goed uitzien.

Regelmatig onderhoud van Sunbrella

De stof kan schoongemaakt worden met een allesreiniger. Gebruik een spons of een zachte borstel om de oplossing aan te brengen en de stof te reinigen. Spoel de stof vervolgens goed uit met veel water om alle zeepresten te verwijderen. Als een vlek er niet helemaal uitgaat, herhaalt u het proces nogmaals. Laat de stof daarna goed drogen in de buitenlucht.

Sunbrellakussens wassen in de wasmachine

Heeft u tuinmeubelen met Sunbrella kussens die zijn voorzien van afritsbare hoezen? Dan kunt u deze kussenhoezen ook in de wasmachine wassen met 30 graden water en een mild wasmiddel.
Laat de kussenhoezen daarna altijd goed drogen in de buitenlucht (niet in de wasdroger). Nadat u kussens heeft gereinigd in de wasmachine is het aan te raden deze in te sprayen met een Sunbrella protector.

En hoe zit het met lastige vlekken?

In de meeste gevallen is Sunbrella makkelijk schoon te maken. Toch kunnen er lastige vlekken ontstaan op de stof, bijvoorbeeld van rode wijn, chocolade of viltstift. Door de unieke kwaliteit van Sunbrella zijn ook dit soort vlekken relatief eenvoudig te behandelen. Wel heeft iedere soort vlek zijn unieke eigenschappen, waardoor deze op een bepaalde manier moet worden behandeld.

Hieronder vindt u een handig overzicht van de reinigingsmethodes per soort vlek:


 • Verwijderen van schimmel

Hoewel Sunbrella schimmelwerend is, kan vuil op de stof wel schimmel veroorzaken. Om dit te verwijderen, kan het nodig zijn om te reinigen met bleekmiddel.
Meng dan 1/4 kopje bleekmiddel en 1/16 kopje groene zeep per liter water en laat dit 15 minuten op de schimmel inweken. Gebruik hiervoor een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Als er overal schimmel zit, maakt u het hele oppervlak schoon. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat het in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van bessenvlekken

Vermeng 60 ml afwasmiddel en 120 – 240 ml witte azijn met 3,8 liter water. Laat de vlek 15 minuten weken. Maak de vlekken schoon met een spons of een schone handdoek. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van chocoladevlekken

Schraap eerst de chocola zoveel mogelijk eraf met een lepel. Vermeng 60 ml afwasmiddel per 3,8 liter water. Laat de vlek 15 minuten weken. Maak de vlek schoon met een spons of een schone handdoek. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van vogelpoep, ketchup of mosterd, koffie, cola, ei (rauw), druivensap, melk en thee

Vermeng 60 ml afwasmiddel per 3,8 liter water. Laat de vlek 15 minuten weken. Maak de vlekken schoon met een spons of een schone handdoek. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van boter, vet, olie, verf (nat/gedroogd), (latex, olie, vernis), saladedressing, schoensmeer (vloeibaar), zonnecrème, tomatensap en boomsappen“]

Allereerst moet u maïzena aanbrengen als absorberend middel. Laat de maizena 2 minuten inwerken. Verwijder eventuele harde delen met een lepel. Daarna water sprayen of met een spons deppen en tenslotte het restant verwijderen met afwasmiddel en water. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van wijnvlekken

In de meeste gevallen is schoonmaken met water en groene zeep afdoende. Blijft de vlek zichtbaar? Vermeng dan 60 ml afwasmiddel en 80 ml witte azijn en 120 – 240 ml isopropylalcohol of waterstofperoxide per 3,8 liter water.


 • Verwijderen van vlekken van bier, voedingskleurstof, urine en braaksel

Vermeng 60 ml afwasmiddel met 80 ml witte  azijn per 3,8 liter water. Maak de vlek schoon met een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Spoel de stof daarna grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van gedroogd bloed

Vermeng 60 ml afwasmiddel en 120 – 240 ml ammoniak met 3,8 liter water. Maak de vlek schoon met een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Spoel de stof daarna grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van houtskool en potloodstrepen

Eerst op de vlek stofzuigen, dan reinigen met 60 ml afwasmiddel met 3,8 liter water. Maak de vlek schoon met een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Spoel de stof daarna grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van kauwgom en waskrijt

Behandel de vlek eerst met isopropyl alcohol. Dan reinigen met 60 ml afwasmiddel met 3,8 liter water. Maak de vlek schoon met een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Spoel de stof daarna grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van inkt, (Indische, balpen) en nagellak

Eerst de vlek behandelen met 100% aceton. Dan reinigen met 60 ml afwasmiddel met 3,8 liter water. Maak de vlek schoon met een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Spoel de stof daarna grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van schoensmeer

Eerst maïzena aanbrengen op de vlek als absorberend middel. Daarna met een heet strijkijzer op een handdoek de schoensmeer verhitten. Daarna het maïzena overschot verwijderen met een lepel, vervolgens kunt u het residu verwijderen met afwasmiddel en water. Spoel de stof grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof ten slotte in de buitenlucht drogen.


 • Verwijderen van vlekken van was (kaarsvet)

Leg een schone handdoek op de vlek en verhit de handdoek op de plek van de vlek met een heet strijkijzer. Behandel de vlek vervolgens met isopropyl alcohol. Daarna kunt u de vlek reinigen met 60 ml afwasmiddel met 3,8 liter water. Maak de vlek schoon met een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Spoel de stof daarna grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.


Ons aanbod Flow Sunbrella loungesets

Bent u op zoek naar een betrouwbare loungeset die bekleed is met Sunbrella? Bekijk dan het aanbod van topmerk Flow.