Teak hout behandelen

Teak tuinmeubelen zijn al jaren bijzonder populair bij loungeliefhebbers en dat heeft verschillende goede redenen. Allereerst heeft het hout een warme honingachtige kleur, wat de sfeer en uitstraling van de tuinmeubelen en daarmee tuin- en terrasinrichtingen verhoogt. Bovendien is het hout uitermate sterk, splintert niet en ‘werkt’ nauwelijks. Een andere zeer aantrekkelijke eigenschap is dat het hout veel olie en hars bevat, wat als een natuurlijke beschermlaag werkt. Daardoor heeft (regen)water geen kans om het hout binnen te dringen. Ideaal dus om dit hout te gebruiken voor buitenmeubelen, zoals tuintafels, salontafels en tuinbanken. Maar teak kan ook heel goed gebruikt worden als onderdeel van een tuinmeubel, bijvoorbeeld als onderstel of armleuning van een chique tuinstoel, of als standaard van een staande buitenlamp. Voor welke toepassing er ook wordt gekozen, met teak hout wordt sfeer en kwaliteit gecreëerd.
 Seasons Outdoor teak tafel

Waar komt teak vandaan?

Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis boom, die voornamelijk groeit in Zuidoost-Azië. Het beste teakhout wordt gevonden in de binnenste delen van de boom als deze ongeveer 30 jaar oud is. Teakhout is een zeer duurzaam soort hout, die valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dat betekent dat de beste kwaliteit van deze houtsoort nog goed is na 25 jaar of zelfs langer. Van een teakhouten tuinmeubel heeft u dus extreem lang plezier.

De unieke eigenschap van teakhout: vergrijzing

Teakhout heeft van nature een warme honingachtige kleur. Na blootstelling aan zonlicht zal het hout echter geleidelijk gaan vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces, waarbij het kalk in het hout reageert op zuurstof en zonlicht.

U moet op het moment van de aanschaf al bepalen of u dit vergrijzingsproces zijn gang wilt laten gaan of niet.

Er zijn 3 scenario’s:

 1. U kiest voor behoud van de oorspronkelijke honingachtige teakkleur.
 2. U kiest voor vergrijsd teakhout.
 3. Het teakhout heeft al een Instant Grey behandeling gehad en is daarmee vergrijsd in de fabriek.

Scenario 1: u wilt de huidige teakkleur behouden

Kiest u ervoor om de honingachtige kleur zoveel mogelijk te behouden? Behandel het teakhout dan met Teak Protector van 4 Seasons Outdoor. Teak Protector beschermt teakhout tegen zonlicht en zuurstof, waardoor de teakkleur langer wordt behouden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Teak heeft een natuurlijke beschermingslaag, waardoor de Teak Protector het vettige hout niet goed kan binnendringen. Daarom moet u het hout eerst reinigen met Teak Cleaner van 4 Seasons Outdoor. Teak Cleaner verwijdert de buitenste vettige laag en opent de poriën van het hout.
 • Laat het hout daarna drogen, het hout moet absoluut kurkdroog zijn.
 • Vervolgens kan het hout worden behandeld met Teak Protector. Zorg dat het middel gelijkmatig en voldoende wordt aangebracht. U zult merken dat het hout na de behandeling direct wat donkerder zal kleuren.
 • Als de teakprotector goed is ingetrokken, geeft u het teakhout nog een extra beschermlaag tegen vuil, kringen en schimmel met het impregneermiddel teak shield. Dit middel is volledig transparant en daardoor onzichtbaar. Teak Shield brengt u twee keer achter elkaar aan.

Voor een optimaal resultaat moet u deze behandeling 1 tot 2x per jaar herhalen.

Scenario 2: u kiest voor vergrijsd teakhout

Wilt u het teakhout liever laten vergrijzen? U kunt dit op twee manieren doen:

 1. Natuurlijk laten vergrijzen
  Als u het teakhout op natuurlijke manier wilt laten vergrijzen, hoeft u daarvoor eigenlijk niets te doen. Het proces zal vanzelf verlopen door intensieve blootstelling aan zonlicht en het hout zal langzaam en egaal vergrijzen. Dit natuurlijke vergrijzingsproces start direct wanneer het hout wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook als u het hout natuurlijk laat vergrijzen is het gewenst om de tafel met teak Shield te behandelen.
 2. Sneller laten vergrijzen
  U kunt het natuurlijke vergrijzingsproces versnellen. U gaat daarbij hetzelfde te werk als bij het eerste scenario, (waarbij de oorspronkelijke kleur behouden blijft). Reinig het hout met Teak Cleaner. Laat het hout daarna zeer goed drogen. Breng vervolgens Instant Grey van 4 Seasons Outdoor aan op het hout en wacht tot het hout mooi vergrijst (vaak al binnen 1 uur). Behandel het hout hierna met Teak Shield.

 Scenario 3: het tuinmeubel is in de fabriek vergrijsd

Om de natuurlijke vergrijzing na te bootsen, zijn sommige tuinmeubelen reeds vergrijsd in de fabriek. Het teakhout is dan al grijs bij aflevering. In dat geval is een regelmatige behandeling met een beschermmiddel als Teak Shield gewenst. Dit middel beschermt het teakhout tegen externe invloeden.

Teakhout schoonmaken

Los van de keus of u het teakhout wel of niet laat vergrijzen, raden we u aan om uw teakhouten tuinmeubelen minimaal eenmaal per jaar schoon te maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1: Zorg dat het teakhout doorweekt is met water, waardoor de poriën van het hout open gaan staan. U kunt daarvoor wachten op een flinke regenbui, maar zeer goed nat maken met een tuinslang of enkele emmers water is ook prima. Belangrijk is dat het water goed kan doordringen tot de vezels.

Stap 2: Meng een kopje keukenzout of soda (of groene zeep) met een emmer lauwwarm water.

Stap 3: Schrob met een spons of borstel de soda of zoutoplossing in de lengterichting van de houtnerf. Gebruik bij het reinigen van nieuwe teakhouten tuinmeubelen altijd een zachte borstel, zodat u de natuurlijke beschermlaag niet verwijdert. Bij oudere teak meubelen is deze laag waarschijnlijk niet meer aanwezig en kunt u een hardere borstel of schuurspons gebruiken.

Stap 4: Spoel na het schrobben het tuinmeubel af met veel water.

Stap 5: Laat het tuinmeubel vervolgens zeer goed drogen. Zijn er daarna nog vlekken te zien? Schuur dan het volledige oppervlakte licht op, totdat het teakhout een egale kleur heeft.

Stap 6: Behandel het teakhout met een beschermmiddel zoals teak shield. Hiermee geeft u het teakhout een extra beschermlaag.

U kunt in plaats van zout, soda of groene zeep ook een speciaal schoonmaakmiddel voor teak gebruiken, zoals teak cleaner. Welke methode u ook toepast, gebruik in geen geval agressieve reinigingsmiddelen of een hogedrukspuit, deze kunnen het hout beschadigen.