Welke materialen zijn het meest geschikt voor loungesets?

Materialen voor loungesets

Als je op zoek bent naar een loungeset is het belangrijk te kijken naar hetgeen dat je precies nodig hebt. U vindt veel variatie, bij het merk Suns loungeset of 4 Seasons Outdoor dus daarnaar kijken is zeker verstandig. Verschillende materialen hebben verschillende voor- en nadelen. Ook geven materialen een bepaalde look aan uw tuin, dus tijdens het keuzeproces is het belangrijk iets te zoeken dat bij jou en je tuin past. Als het gaat om materiaalgebruik en loungesets valt er genoeg te kiezen. In dit artikel nemen we de verschillende mogelijkheden onder de loep. Uiteraard wordt er bij het creëren van loungesets ook materiaal gecombineerd, een ideale manier om de voor- en nadelen van een aantal materialen bij elkaar te brengen.

Hout

Eén van de populairste materialen waar loungesets van gemaakt worden is hout. Hout geeft een natuurlijke stijl aan uw tuin, tegelijk past het bij de kleuren en het groen van de planten en bloemen in de tuin. Daarnaast is hout te verven, waardoor er altijd een houten loungeset te vinden is dat past bij het thema van uw tuin. Een nadeel van hout is dat het kan verkleuren of uitzetten. Hout heeft daarom meer onderhoud nodig dan andere materialen. Aan de andere kant kan hout ook een geleefde look geven, op deze manier past dit meubilair beter bij de natuurlijke uitstraling van een tuin.

Als je kiest voor hout zijn er voor loungesets meestal een aantal mogelijkheden. Vaak kun je kiezen uit hardhout en teakhout. Hardhout is gewend aan hogere temperaturen dan hier in Nederland, dus in dat geval heeft het hout meer onderhoud nodig. Teakhout is bewerkt met een natuurlijke olie, waardoor deze wat minder onderhoud nodig heeft. Beide soorten hout kennen voor- en nadelen, maar het gaat er natuurlijk vooral om wat er mooi in de tuin zal staan. Een mooi voorbeeld van een teak loungeset is een model van Castle Line. Zij werken met teakhout dat kwalitatief zeer goed is.

Vlechtwerk en wicker

Een ander materiaal dat ook een natuurlijke uitstraling geeft, vlechtwerk of wicker. Beide materialen zijn licht en gespannen rond een frame van aluminium of staal. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het licht is, waardoor het gemakkelijk verplaatsbaar is. Een ander groot voordeel is dat het prima te onderhouden is. Schoonmaken en een klein beetje water is eigenlijk al voldoende. Wicker heeft daarbij nog een voordeel ten opzichte van vlechtwerk, vlechtwerk wordt met natuurlijk draad gemaakt, terwijl een wicker loungeset van kunststof is. Dit geeft ook een verschil in look, maar wat je mooier vindt is een kwestie van smaak. Een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in wicker en vlechtwerk is Exotan. Zij maken meubelen en loungesets in zowel wicker als vlechtwerk en hebben daarbinnen nog voldoende keuze. Ook kun je zelf kiezen welke kussens je bij je loungeset afneemt.

Aluminium

Aluminium staat erom bekend dat het een materiaal is dat erg licht is en daarnaast goed schoon te houden. Deze twee grote voordelen zorgen ervoor dat men al snel kiest voor een loungeset of tuinmeubel van aluminium. Aluminium wordt vaak bewerkt met een poedercoating, zo raakt het materiaal niet snel aangetast door regen, sneeuw of hagel. Hierdoor zal het materiaal bijvoorbeeld nooit roesten. Aluminium is om deze reden een goedkoop en prettig middel om mee te bouwen. Omdat aluminium duurzaam is, is een investering in een aluminiummeubel een investering voor de lange termijn. Zo weet je zeker dat je lang plezier aan je aluminium loungeset beleeft.

Aluminium kan vrij goed tegen Uv-straling, maar er moet altijd rekening gehouden worden met het feit dat de kleur een klein beetje kan veranderen. Het kan dan ook slim zijn om je loungeset in de winter in iedere geval binnen te zetten of om een beschermhoes aan te schaffen en deze te gebruiken. Verder kan de loungeset makkelijk schoongehouden worden met wat water en soms een klein beetje zeep. Flow heeft mooie aluminium loungesets in de collectie, deze geven uitstekend weer wat er met aluminium mogelijk is.

RVS

Voor loungesets van RVS geldt bijna hetzelfde als voor aluminium, behalve dat het materiaal iets anders oogt. Verder kan op RVS roest komen, maar dit is makkelijk te verwijderen en zal nooit doorzetten zoals bij andere metaalsoorten. De meningen over RVS en aluminium zijn verdeeld, maar RVS geeft volgens veel mensen een iets luxere uitstraling dan aluminium. RVS is ook iets steviger dan aluminium en robuuster in aanzien. Verder is qua kussens en vormgeving nog genoeg te kiezen, zo kun je altijd een loungeset in RVS vinden dat past bij je tuin en eigen smaak.

Volgende stappen
Mocht je je nu afvragen, wat moet ik kiezen? Dat is begrijpelijk. Het handigst is om naar de showroom te gaan, zo kun je direct zien welke soorten loungesets er zijn. Er zijn verschillende merken, materialen, kussens, modellen en soorten. Door breed te oriënteren is er altijd een loungeset te vinden die bij je stijl past. Uiteraard kun je je ook online al oriënteren, scherp beeldmateriaal maakt het mogelijk om thuis al een indruk te krijgen van hetgeen er mogelijk is. De prijsstelling wordt meestal getoond, in sommige gevallen dien je een offerte aan te vragen.