Hoe groene aanslag verwijderen?

Na een lange periode van aanhoudend nat weer en weinig zon kunnen uw terras en houten tuinmeubelen bedekt zijn met een laag groene aanslag. Wij Nederlanders houden van groen, maar niet op onze tegels en zeker niet op ons tuinmeubilair. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en ervoor te zorgen dat uw terras en tuinmeubelen er weer als nieuw uitzien.

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag bestaat uit algen, mos en schimmels, die zich prettig voelen in vochtige omgevingen met weinig zon. Wanneer er langdurig regen valt en bij een hoge luchtvochtigheid, kunnen deze organismen zich gemakkelijk vestigen en zich verspreiden.

Waarom komt groene aanslag vaak voor op tegels en houten tuinmeubelen?

Groene aanslag komt het meest voor op tegels en houten oppervlakten, omdat deze materialen veel vocht vasthouden. Tegels hebben bovendien kleine poriën, waar algen, mos en schimmels zich helemaal thuis in kunnen voelen. Houten tuinmeubelen houden meer vocht vast dan andere materialen, omdat hout van nature een poreus materiaal is. Als uw houten tuinmeubelen vaak in de zon kunnen staan, zult u er zichtbaar minder last van hebben dan wanneer deze op een schaduwrijke plek staan.

Wanneer haalt u de groene aanslag het beste weg?

U kunt het beste kiezen voor een zonnige dag in een droge periode waarbij de zon naar verwachting een aantal dagen achtereen zal schijnen. Prettig voor u, want dan kunt u het klusje doen met een lekker zonnetje erbij!

Welke methode kies ik om groene aanslag te verwijderen?

Voor het verwijderen van groene aanslag op uw houten meubelen heeft u een tuinslang, een grove borstel en een sopje van lauwwarm water met soda of keukenzout nodig. Let erop dat u het sopje in de lengterichting van de houtnerf schrobt. Goed afspoelen met koud water en uw tuinmeubel ziet er weer als nieuw uit!

Voor het verwijderen van groene aanslag op tegels zijn er allerlei middelen en methodes. Welke methode u ook kiest, gebruik in geen geval een giftig middel voor het verwijderen van de groene aanslag. Hiermee beschadigt u niet alleen het milieu, het is ook gevaarlijk voor (huis) dieren.

Er zijn ook speciale groene aanslag verwijderaars te koop. Let er wel op dat veel van deze middelen schadelijker zijn dan ze doen voorkomen. Lees dus goed de waarschuwingstekst op de verpakking, voordat u tot aankoop overgaat. Daarnaast zijn er nog diverse huis-tuin en keukenmiddelen die vaak gebruikt worden om groene aanslag te verwijderen, zoals schoonmaakazijn, strooizout en soda. Deze middelen hebben echter vaak een korte werking en kunnen schadelijk zijn voor omliggende bomen, planten en gras.

Maar wat is nu echt de beste methode om groene aanslag te verwijderen?

De beste methode om groene aanslag te verwijderen is met water, groene zeep en een harde borstel. Als u een groot terras heeft, is een borstelmachine (een machine met roterende borstel) geen overbodige luxe. Dit soort machines zijn zowel te koop als te huur. Met deze methode spaart u het milieu, uw tegels en bent u voor langere tijd af van de aanslag. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die de groene aanslag van uw terras kunnen verwijderen. Deze gebruiken vaak de methode met een roterende borstel en water.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag?

Het gebruik van een hogedrukreiniger kan een goede oplossing zijn als de steensoort daarvoor geschikt is. Als dat niet het geval is, kan de tegel door de hoge druk van het water poreus raken en daardoor steeds sneller vuil worden. Ook kunnen voegen worden weggespoten en verzakkingen ontstaan.