Tuinkussens schoonmaken, hoe doe je dat?

Tuinkussens zijn het meest kwetsbare gedeelte van een tuinstoel of lounge-of dining set. Er is snel geknoeid met een drankje of een bordje eten van de barbecue. De schade aan uw tuinkussen is afhankelijk van het materiaal van de kussenhoes. Voor sommige hoezen is gevlekte rode wijn een nachtmerrie, bij andere kussenhoezen is er niets aan de hand. De ene hoes is nu eenmaal beter geschikt voor gebruik buitenshuis dan de andere. Maar hoe zit het nu precies?

De beste materialen voor tuinmeubelkussens op een rijtje

Om te zien van wat voor materiaal de kussenhoes is gemaakt bekijkt u het label van de tuinkussens die u wilt schoonmaken. Vervolgens kunt u kijken in welke kwaliteitscategorie de hoes valt.

We kunnen de kwaliteit van tuinmeubelkussens (en dan bedoelen we de kussenhoezen) grofweg indelen in 3 categorieën:

  1. Tuinkussens (of loungesets) met Sunbrella bekleding
  2. Tuinkussens (of loungesets) met Olefin of Sunproof bekleding
  3. Tuinkussens met weerbestendige bekleding van acryl, polyester of vinyl

Sunbrella textielAlle tuinkussens van de topmerken die we bij Latour Tuinmeubelen verkopen vallen in de eerste 2 categorieën en zijn gemaakt van Sunbrella, Olefin of Sunproof textiel. Ons huismerk Flow rust alle kussens en loungesets standaard uit met Sunbrella hoezen. Suns Tuinmeubelen heeft kussenhoezen van Sunbrella en Sunproof (een zeer goede kwaliteit Olefin) en 4 Seasons Outdoor rust haar tuinmeubelen standaard uit met Olefin hoezen.

De kwaliteit van Sunbrella en Olefin (en Sunproof) ontloopt elkaar niet veel. Sunbrella voelt doorgaans net iets zachter aan en dat is voor een kussenhoes natuurlijk een groot pluspunt. Wat betreft het schoonmaken kunt u voor beide materialen de volgende methode gebruiken:

Eenvoudig onderhoud van uw kussenhoes van Sunbrella en Olefin

Los vuil kunt u meestal van het kussen afborstelen met een zachte borstel. Zijn de vlekkern hardnekkiger? Gebruik dan een zachte borstel en een sopje van lauwwarm water en zachte zeep om de vlek te verwijderen. Vervolgens grondig afspoelen met koud water (tuinslang) tot alle zeepresten weg zijn en goed laten drogen.

Kussenhoezen van de 3e categorie

In de 3e categorie vallen kussenhoezen die wel weerbestendig zijn, bijvoorbeeld omdat ze waterdicht of waterafstotend zijn. Deze voelen vaak wat minder zacht aan dan de duurdere kussenhoezen, maar kunnen prima tegen een regenbui en zijn ook gemakkelijk te reinigen.

Reinig tuinkussens met een acryl hoes met een spons en een sopje van lauwwarm water en een zacht afwasmiddel.

Bij polyester en vinyl tuinkussens gebruikt u een speciale borstel bedoeld voor plastic om vlekken te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kunt u de kussens wassen in een teil of bad met lauwwarm water. Laat de kussens drogen in de buitenlucht (in de schaduw).

Het reinigen van afritsbare kussenhoezen

Zijn de kussenhoezen afritsbaar? Dan kunt u deze wassen in de wasmachine. Of tuinkussens zo’n schoonmaakbeurt in de wasmachine overleven, ligt aan het soort kussen. Afritsbare hoezen kunt u eenvoudig op 30 graden wassen. Maar dat is niet altijd even verstandig! Kussenhoezen met Sunbrella, Olefin of Sunproof bekleding hebben bij de productie namelijk een speciale protectielaag gekregen, waardoor ze vuil- en waterafstotend zijn. Na een wasbeurt in de wasmachine kan deze beschermende laag zijn aangetast en moet u het kussen behandelen met een speciale protector om de vuil- en waterafstotende eigenschappen weer terug te brengen. Vraag aan onze verkoopmedewerkers om de beste protector voor uw kussen.

Ook kussenhoezen van acryl, polyester of vinyl kunt u beter met de hand wassen in plaats van in de wasmachine.

Het verwijderen van lastige vlekken

Flow Sunbrella kussen-stripesBovenstaande schoonmaakmethodes zijn afdoende voor de meeste vlekken. Maar wat nu als het om vet- roest- of wijnvlekken gaat. Over het reinigen van lastige vlekken op kussens met Sunbrella bekleding hebben we een speciaal artikel geschreven. Hierin leest u welke methode werkt voor de meest lastige vlekken. Ook Olefin is heel goed te reinigen. Lees hiervoor ons artikel over onderhoud van Olefin kussenhoezen.

Goedkopere materialen hebben ook eigen methodes voor lastige vlekken, maar de kans dat de vlek hardnekkig is of de kwaliteit van de kussenhoes achteruitgaat is helaas groter dan wanneer u een goede kwaliteit kussenhoes aanschaft.