Wat u moet weten over teak houten meubelen

Wat u moet weten over teak houten meubelen

Beschrijving: In dit artikel gaan we in op tuinmeubilair in teak hout, het laten vergrijzen (of niet) van teak hout, overwinteren en onderhoud.

In dit artikel laten we zien welk tuinmeubilair u in teak hout kunt kopen, welke onderhoud teak hout nodig heeft en op welke manier u dit tuinmeubilair laat overwinteren. We maken onderscheid tussen teak hout dat u wel of niet laat vergrijzen (greywash).

Teak hout tuinmeubilair

Teak hout is een houtsoort met bijzondere eigenschappen en tegelijk ook relatief kostbaar. Opvallend in vergelijking met ander materiaal is hoe krachtig en duurzaam teak hout is. Door teak hout op de juiste manier te drogen worden deze eigenschappen nog verder versterkt.

Teak hout komt van de teak boom, de boom kan gemakkelijk tot 40 meter hoog groeien. Een teak boom groeit langzamer dan andere bomen en wordt op plantages vaak al vrij snel gekakt als de juiste dikte bereikt is. Teak wordt gebruikt in kozijnen, meubels voor binnen en in tuinmeubilair. Voor sommige toepassingen is teak het enige materiaal dat echt duurzaam is. Ideaal dus voor tuinmeubilair! Zowel voor tafels, stoelen als voetenbankjes.

Teak hout in greywash of houtkleurteak hout

Over het algemeen maken we onderscheid tussen teak hout dat wel en niet wordt onderhouden. Vaak laat men teak hout vergrijzen en wordt daardoor een egale grijze kleur bereikt. Blijft u teakbehandelen met oliën en onderhoudsmiddelen? Dan is het mogelijk de houtkleur te behouden of terug te brengen.

U maakt dus uw eigen afweging. Gaat u voor een greywash teak of normale teaktafel? Wij raden u aan om ook wanneer u teak laat vergrijzen het te behandelen. Laat het tuinmeubilair eerst 3 maanden met rust en gebruik dan een whitener om de lichtgrijze tint van het materiaal te benadrukken. Wanneer u voor een natuurlijke uitstraling kiest is het belangrijk uw tuinmeubilair regelmatig te behandelen. Op deze manier blijft de houtkleur meerdere jaren behouden en is uw tuinmeubilair bestand tegen weersinvloeden.

Teak hout laten overwinteren

Teak tuinmeubelen kunt u in de winter buiten laten of binnen zetten. Wanneer er gekozen wordt voor het laten verkleuren van teak hout laat men het tuinmeubilair vaak binnen staan. Wilt u de houtkleur van teak behouden? Dan adviseren wij u het materiaal binnen te halen. Wanneer u kiest voor vergrijzing kunt u uw tuinmeubilair eventueel afdekken met plastic. Op deze manier heeft vocht minder invloed op het materiaal en daardoor wordt veroudering geremd.

Onderhoud van teak hout tuinmeubilair

Wanneer u uw teak houten meubelen lang mee wilt laten gaan is behandeling met groene zeep niet voldoende. Voor het schoonmaken van teak hout is het echter wel ideaal! Groene zeep is niet duur en voor de reiniging van teak hout lijkt er bijna geen beter schoonmaakmiddel. Groene zeep werkt ook wanneer u vlekken op teak hout wilt verwijderen, het hout zal er niet door verkleuren.

Wilt u het hout voeden en de houtkleur accenturen? Dan heeft u daarvoor onderhoudsmiddelen nodig. Ook wanneer u kiest voor vergrijzing (greywash) is het aan te raden een whitener te gebruiken. Houd er tegelijk echter rekening mee dat teak hout veel natuurlijke oliën van zichzelf bevat. In veel gevallen is het hout nog erg levendig en is reiniging voldoende om het hout weer karakter te geven.

[call_to_action link=”https://latour-lith.nl/tuinmeubel-onderhoud” button_label=”Bekijk hier ons teak-onderhoud aanbod” rounded=”true” btnsize=”large” color=”blue”][/call_to_action]

Latour Tuinmeubelen en teak hout tuinmeubilair

Latour Tuinmeubelen heeft zich gespecialiseerd in tuinmeubilair en teak hout. Wij weten precies hoe u uw tuinmeubilair onderhoudt, we beschikken over specialistische informatie over het laten overwinteren en vergrijzen van teak hout. Wilt u meer informatie of wilt u eventueel een tuinset, tuintafel of tuinstoel(en) in teak bestellen? Dan kunt u altijd telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken via 0412 48 1426 of per e-mail op info@latour-lith.nl

Wilt u vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen? Ga dan naar deze link en ontvang binnen 12 uur een reactie. Wij garanderen de laagste prijs en sturen volledig vrijblijvend een offerte toe.