Verschillende soorten graniet

soorten graniet

Welke verschillende vormen graniet zijn er?

Graniet is een type natuursteen die beschikt over een uitstekende duurzaamheid. Vlekken of vuil krijgt op graniet bijna geen kans en daarnaast kan er moeiteloos op gewerkt worden zonder dat u moet vrezen voor blijvende schade. Daar komt bij dat graniet vandaag de dag beschikbaar is in tal van verschillende kleuren en ook de afwerkingsmethode kan verschillen. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de matte, glanzende en gebrande uitvoeringen. In ieder geval, indien u op zoek bent naar een zeer kwalitatieve en duurzame steen, dan zal graniet uw verwachtingen ongetwijfeld weten in te lossen.

Verschillende soorten graniet

Graniet is in principe overal ter wereld wel terug te vinden en is vandaag de dag verkrijgbaar in verschillende kleuren. Typerend voor graniet is wel dat de steen altijd een gespikkeld patroon vertoont. Daar komt bij dat ze het meest wordt opgemerkt in een lichtgrijze, rode of groene tint. Althans vroeger was dat het geval, want door de jaren heen is het vooral de zwarte graniet die aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen. Dat is ook niet zo vreemd, want zwart graniet is zeer modern en kan voor een groot aantal toepassingen worden gebruikt. Daar komt bij dat het algemeen bekend is dat een donkere steensoort veel minder gevoelig is voor kleurverschillen wanneer er bijvoorbeeld vlekken op zijn gemaakt. Let wel, natuursteen wordt vaak als graniet verkocht terwijl het dat niet is. Verzeker uzelf daarom altijd van de precieze eigenschappen waar de steen van uw keuze over beschikt.

Drie verschillende afwerkingsmethodes

Net zoals graniet verkrijgbaar is in verschillende kleuren is het eveneens mogelijk om ze op diverse manieren af te werken. Graniet wordt doorgaans altijd glanzend of mat afgewerkt, maar ook het toepassen van een meer ruwe look komt steeds vaker voor. Dit zie je vaak terug bij granieten tuin tafels en keukenbladen. We zetten graag de kenmerken van de drie verschillende afwerkingsmethodes voor u op een rijtje:

 1.) Gepolierde graniet

Met behulp van slijpstenen kan graniet gepolierd worden. Dit is een populaire afwerkingsmethode omdat de steen op deze manier wordt voorzien van een glanzende uitstraling. Daar komt bij dat het oppervlak op deze manier veel beter is beschermd tegen vlekken. Daarnaast blijven ook de kleuren op deze manier goed bewaard waardoor de duurzaamheid van de graniet aanzienlijk wordt verbeterd.

 2.) Verzoete graniet

Bent u niet zo’n fan van glanzende graniet, maar heeft u liever een matte afwerking? Ook dat is mogelijk! Door gebruik te maken van verzoete graniet zorgt u er namelijk voor dat de steen wordt geschuurd door middel van grove schuurstenen. Hou er wel rekening mee dat door deze relatief agressieve schuurmethode het oppervlak gevoeliger wordt voor vlekken. Het behandelen van graniet met dit type afwerking is dan ook absoluut cruciaal.

 3.) Gebrand graniet

Last but not least is er ook de gebrande graniet. In dit geval wordt de steen op een hoge temperatuur gebracht en vervolgens weer snel afgekoeld. Deze manier van werken heeft als effect dat er oneffenheden op het oppervlak ontstaan en dat geeft het geheel een bijzondere aanblik. Hou er wel rekening mee dat graniet welke is gebrand niet zo eenvoudig schoon te maken valt.

Bekijk alle granieten tuintafels