Tuinmeubelen schoonmaken

Tuinmeubelen staan doorgaans het hele jaar buiten, waardoor ze vuil kunnen worden. Tijd voor een schoonmaakbeurt! Hoe u dat het beste kunt doen, is afhankelijk van het materiaal van uw tuinmeubelen. Onderhoud is bij het ene materiaal gemakkelijker dan bij het andere. Omdat tuinmeubelen vrijwel altijd zijn gemaakt van verschillende materialen, geven we per materiaal aan hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Tuinmeubelen van wicker schoonmaken

Indigo-Icon_dining_provance_wicker2

Wicker is een gevlochten draad van kunststof. Veel tuin- en loungesets van 4 Seasons Outdoor zijn gemaakt van dit bijzondere materiaal. Wicker is ijzersterk en eenvoudig schoon te maken. U gebruikt hiervoor een zachte doek of borstel en een sopje van milde of groene zeep met lauwwarm water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want daardoor kan het materiaal worden aangetast. Ook het gebruik van een hogedrukreiniger raden we af, want door de harde straal kan het wicker vlechtwerk beschadigen.

Granieten tuintafels schoonmaken

Graniet heeft een bijzondere structuur en een natuurlijke uitstraling. Heeft u een tuintafel met een granieten blad? Zorg er dan voor dat u vuil direct met een schone doek verwijdert van het blad. Zo voorkomt u dat het vuil in het graniet trekt. Als dit niet werkt, kunt u de vlek verwijderen met een zachte borstel of doek met een sopje van milde of groene zeep met lauwwarm water. Gebruik nooit scherpe voorwerpen om graniet schoon te maken. Dit kan namelijk krassen veroorzaken.

RVS tuinmeubelen schoonmaken

Tuinmeubelen van Roest Vast Staal zijn gemaakt van sterk materiaal en zijn onderhoudsarm. Om zo lang mogelijk van uw RVS tuinmeubelen te genieten, raden wij aan om het RVS materiaal minimaal 2x per jaar te reinigen met een schone doek en een speciale RVS-reiniger/protector. Zo voorkomt u dat er kleine roestpuntjes ontstaan en ziet uw meubel er weer als nieuw uit.

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof tuinmeubelen zijn duurzaam, licht in gewicht en onderhoudsarm. Het schoonmaken van kunststof tuinmeubelen werkt eenvoudig: u gebruikt hiervoor een zachte doek of borstel en een sopje van milde of groene zeep met lauwwarm water.

Rope tuinmeubelen schoonmaken

4 Seasons Outdoor Focus dining silvergrey detail

Tuinmeubelen van rope zijn zeer geschikt voor de tuin dankzij een hoge Uv-bestendigheid. Het is een erg gebruiksvriendelijk materiaal voor tuinmeubelen doordat het waterafstotend is en daardoor snel droogt na een regenbui. U maakt uw rope tuinmeubelen gemakkelijk schoon met een zachte spons met milde of groene zeep en veel lauwwarm water.

Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Teakhouten tuinmeubelen kunt u het beste aan het begin van het loungeseizoen schoonmaken en als het hout gedurende het seizoen vuil is. Voor de schoonmaakbeurt heeft u een tuinslang, een grove borstel en een sopje van lauwwarm water met soda of keukenzout nodig. Let erop dat u het sopje in de lengterichting van de houtnerf schrobt. Goed afspoelen met koud water en uw teak tuinmeubel kan er weer een paar maanden tegen.

Aluminium tuinmeubelen schoonmaken

Aluminium is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat niet roest. Meestal heeft aluminium een poedercoating gekregen, waardoor vuil en vlekken er niet op hechten. Af en toe uw aluminium tuinmeubelen met een doek afnemen zal doorgaans voldoende zijn. Bij hardnekkige vlekken kunt u deze verwijderen met een zachte doek of borstel met een sopje van milde of groene zeep met lauwwarm water. Gebruik geen een hogedrukreiniger en scherpe of agressieve reinigingsmiddelen.

Tuintafels met een Polywood blad schoonmaken

4 Seasons Outdoor Venice tafel met polywood blad

Tuintafels met een Polywood blad zijn razend populair. Polywood wordt ook wel woodlook genoemd. Het materiaal lijkt dan ook op hout, maar dat is het niet: Polywood is kunststof materiaal en is gemakkelijk te reinigen. Om langdurig van de houtlook van uw Polywood tuinmeubelen te kunnen genieten, doet u er goed aan het materiaal regelmatig schoon te maken met behulp van zachte of groene zeep, veel lauwwarm water en een zachte doek of borstel. Zo blijft u lang genieten van de warme uitstraling van het Polywood. Ook Polywood tuinmeubelen kunt u beter niet schoonmaken met agressieve reinigingsproducten of een hogedrukreiniger.

Tuinmeubelhoezen en -bekleding

Over het schoonmaken van tuinmeubelhoezen en tuinmeubelbekleding hebben we een apart artikel geschreven. Lees het artikel Tuinkussens schoonmaken, hoe doe je dat? hierover op onze website