Parasoldoek kopen: materialen en informatie over schoonmaken

Wilt u een parasol kopen en twijfelt u over het parasoldoek dat het best bij uw parasol past? In dit artikel ontdekt u welk parasoldoek u nodig heeft en weet u op welke manier u uw parasoldoek kunt schoonmaken.
Verschillende soorten materiaal voor parasoldoek

U kunt kiezen uit de volgende soorten parasoldoek:

● Textileen

Textileen is een merknaam en in de loop van de tijd omgevormd tot materiaalsoort. Dit heeft te maken met steeds meer merken die textileen zijn gaan produceren. In de meeste gevallen wordt het materiaal op een gelijksoortige manier geproduceerd en is de kwaliteit vaak net zo goed of zelfs beter dan het oorspronkelijke bedrijf dat textileen bedacht heeft. Textileen laat tussen de 5% en 20% van het licht door en doet daardoor iets natuurlijker aan.

● Olefin

Olefin is een parasoldoek met een glimmende en iets stuggere uitstraling dan andere parasoldoeken. Prettig aan Olefin is dat het krachtig is door de manier waarop het geweven is en het materiaal dat gebruikt is. Zo zal er niet zomaar een scheur in het parasoldoek ontstaan. Doordat het synthetisch garen al tijdens het productieproces wordt gekleurd blijft de kleur beter behouden.

● Polyester

Wanneer u voor een goedkopere parasol kiest is het parasoldoek meestal van polyester gemaakt. Polyester is in verschillende soorten verkrijgbaar. Afhankelijk van de dikte van het doek is er sprake van een hoogwaardige of mindere kwaliteit. Dikker doek zal minder snel scheuren en verkleuren dan dunner doek. Wanneer uw parasoldoek dunner is zal het doek sneller verkleuren en is het raadzaam om deze parasols zo min mogelijk buiten te laten staan. Alleen wanneer u uw parasol gebruikt!

● Acryl

Kiest u voor hoogwaardig materiaal? Dan kunt u het best voor acryl gaan. Acryl houdt 99% van het licht tegen door de dikte van het materiaal en de manier waarop het geweven is. Doordat schimmels en bacteriën geen kans krijgen is rotting bij acryl uitgesloten. Daarnaast stoot acryl water af en zal het als vanzelf van het parasoldoek afstromen. Is het gestopt met regenen? Dan zal uw parasoldoek snel weer opdrogen.

Weet u niet precies welk formaat het best bij u past? Probeer dan allereerst na te denken over de grootte van de schaduw die u nodig heeft. Vervolgens dient u mee te nemen voor welk soort parasol u kiest en kan in combinatie met de instelbaarheid van uw parasol worden afgewogen welk formaat parasoldoek het best past. Over het algemeen heeft u voor een zweefparasol een iets kleiner oppervlakte nodig. U kunt een zweefparasol gemakkelijk verzetten, instellen en vervolgens voldoende schaduw creëren. Bij een traditionele parasol is dat vaak een stuk lastiger en heeft u extra oppervlakte nodig.

Bekijk alle parasols

Kleur van parasoldoek kiezen

Parasoldoek is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Tegenwoordig zijn vooral de neutrale kleuren populair. Denk aan zwart, wit, grijs, bruin en combinaties voor lichte of donkere tinten. In de tuin geeft dit een rustig effect en zullen dit soort kleuren niet snel vervelen.

Onderhoud en schoonmaken van parasoldoek

Wanneer u lang met uw parasol wilt doen is het belangrijk dat u goed schoonmaakt en onderhoud pleegt. Bij een parasoldoek is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan het parasoldoek gemaakt is. Op basis daarvan kunt u een bijbehorende reinigingsspray gebruiken en weet u welke schoonmaakmiddelen acceptabel zijn. Bij sommige parasoldoeken kunnen bepaalde schoonmaakmiddelen niet worden ingezet en bij ander materiaal is vrijwel alles geoorloofd. Dit heeft te maken met de kans op verkleuring en de dikte van het materiaal. Bij ieder parasoldoek wordt een specifiek onderhoudsadvies gegeven. Volg dit advies op om de levensduur van uw parasol te verlengen.

Parasolhoes gebruiken voor langere levensduur parasoldoek

In verband met het licht en het vuil is het goed om uw parasol in een parasolhoes te doen wanneer u deze niet gebruikt. Gebruik een parasolhoes waarmee het mogelijk is om goed te ventileren. Zo kan het laatste vocht verdwijnen en is het uitgesloten dat uw parasol zal beschimmelen. Daarnaast zal uw parasol langer mooi blijven doordat de parasol vrij is van UV-licht wanneer deze niet gebruikt wordt.