Hoe richt je een balkon in?

Naar schatting 6 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een balkon. Vaak gecombineerd met een tuin, maar in de meeste gevallen fungeert het balkon als enige buitenruimte voor de bewoner(s). En zo’n unieke buitenruimte met uitzicht koester je natuurlijk en richt je in naar eigen wensen en voorkeuren. Maar hoe ga je te werk bij de inrichting van een balkon?

Allereerst een tip voordat u aan de slag gaat: Maak voor uzelf een moodboard met kleuren, vloerstalen en materialen die u mooi vindt en leg deze bij elkaar. Bent u tevreden over het resultaat? Houdt u zich dan aan de gekozen kleuren en materialen, dan is de kans groot op succes.

Hoe pakt u de balkonvloer aan?

We gaan uit van een leeg balkon, waarbij het balkon vaak een grijze betonnen ondergrond heeft. Deze kunt u verven in een kleur die past bij de inrichting die u voor ogen heeft. Zorg dat u eerst een voorstrijkmiddel op het beton smeert voordat u de betonverf (of muurverf voor buiten) aanbrengt.
Een andere mogelijkheid is het leggen van houten vloerdelen of kunstgras. Dat laatste wordt steeds populairder en de kwaliteit steeds beter. Het voordeel van gras is dat het aangenaam aanvoelt als je er blootsvoets op loopt, het staat gezellig en het is onderhoudsvriendelijk.

Ook zijn er speciale buitenkleden, die vaak zijn gemaakt van gerecycled materiaal zoals PET-flessen. Dat is natuurlijk een aangenaam idee: u verfraait uw balkon en bent tegelijkertijd milieubewust bezig. Deze buitenkleden zijn er in alle vormen, maten en kleuren en u kunt ze ook nog met elkaar of met houten vloerdelen combineren.

Welke balkonmeubels kiest u?

De keuze van balkonmeubels is erg afhankelijk van de beschikbare ruimte. Bij een klein balkon ligt de keuze voor een stapelbare of inklapbare bistroset voor de hand. Of een of twee loungestoelen met een tafeltje. Heeft u meer ruimte, dan past een kleine loungeset wellicht op uw balkon en kunt u heerlijk loungen. Maar ook met losse kussens en wat pallets kunt u op creatieve wijze uw balkonmeubilair vormgeven.

Bekijk enkele van onze populaire balkonmeubels:

Taste by 4 Seasons Sienna bistroset met Dali tafel
Flow. Lush balkonset sooty
4 Seasons Outdoor Lugano bistroset pure met Pablo tafel

Suns matinique balkonset taupePrivacy en inrichting van uw balkon

Vaak hebben balkons inkijk van (over)buren. Niet iedereen vindt dat prettig en dan kunt u dat combineren met het slim inrichten van uw balkon. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van hoge, dichte planten of verschillende plantjes op een tafeltje. Verder kunt u een rieten wand plaatsen voor een open hekwerk of glazen wand, maar ook met een parasol of luifel kunt u uw privacy vergroten (en de hitte op het balkon verminderen).

Vergeet ook niet om gezellige accessoires toe te voegen aan uw balkon. Wij hebben prachtige plantenbakken van Taste by 4 Seasons in ons assortiment. Ook kunt u stijlvolle buitenlampen van SUNS op zonne-energie overwegen. Ze hebben een prachtige teak frame en brengen gezelligheid en sfeer op uw balkon.

Tot slot: het belang van lichte kleuren op een klein balkon

Net als bij het inrichten van een woonkamer zijn de kleuren die u gebruikt erg belangrijk. Wilt u uw balkon groter laten lijken?  Kies dan voor lichte kleuren, zoals (gebroken) wit, lichtroze en andere natuurlijke tinten. Vermijd donkere kleuren als zwart, bruin of donkergroen, want een geheel donkere balkoninrichting geeft een veel minder ruim gevoel dan een balkoninrichting in lichte kleuren.