Een goede tuinset kopen, hoe doet u dat?

Tuinsets zijn er in vele soorten en maten. U zult tuinsets vinden met ronde, ovale of rechthoekige tafels. Er zijn kleine opstellingen, waar u weinig ruimte voor nodig heeft en die ook op een groot balkon passen, maar er zijn ook diverse grote tuinsets voor meer dan 8 personen. De prijzen lopen nogal uiteen en ook het materiaal is sterk uiteenlopend, dus het is goed om te weten waar u op moet letten als u een tuinset koopt.

Welke soorten tuinstoelen zijn er?

Een tuinset bestaat uit een tuintafel met bijpassende tuinstoelen. De tafel kan een rond, ovaal of rechthoekig blad hebben. De stoelen worden qua keur, design en materiaalkeuze afgestemd op de tafel (en andersom). Dit zijn de verschillende soorten tuinstoelen waar u een tuinset mee kunt samenstellen:

 • Dining stoelen

  De meeste tuinsets die wij verkopen, bestaan uit een tuintafel met bijpassende dining stoelen. Dit zijn weerbestendige tuinstoelen met een geschikte hoogte en met een hoog zitcomfort, zodat u langere tijd gemakkelijk in de stoel kunt zitten.

 • Barstoelen

  We verkopen ook bar sets, dit zijn hoge bartafels met bijpassende bar-tuinstoelen. Door de hoogte is dit soort tuinsets ook ideaal om zitten af te wisselen met staan.

 • Klapstoelen

  Tuin- of bistrosets met klapstoelen en -tafels zijn erg geschikt voor balkons of kleinere ruimtes. Als u de stoelen en tafel niet nodig heeft, klapt u de meubels in en kunt u ze wegzetten.

 • Stapelstoelen

  Ook voor stapelbare stoelen geldt dat deze ideaal zijn voor de kleinere ruimtes. Ook zijn ze handig om in te spelen op onverwacht bezoek of voor grotere groepen.

Wat zijn de beste soort buiten kussens?

Als u op zoek bent naar een tuinset met topkwaliteit kussens, dan moet u op zoek gaan naar kussens die bekleed zijn met Sunbrella en gevuld met Quick Dry Foam. Deze kussens zijn duurzaam, voelen heerlijk zacht aan en zijn na een regenbui snel weer droog in de zon. Ook Sunproof en Olefin kussens die zijn gevuld met Fast Dry Foam hebben deze kwaliteiten, al voelt de stof soms net wat minder zacht aan.

Onze tip: probeer een tuinset altijd uit voordat u deze koopt. Niet iedere stoel past perfect bij uw lichaam en ook de ervaring hoe een stof aanvoelt, is vaak erg persoonlijk. Test ook meerdere sets uit om het verschil in comfort tussen de sets te ervaren.

Lees ook ons Blog Welke buitenstof kies ik voor mijn loungeset?

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een tuinset?

SUNS Vittoria dining set detail

Uw tuin of terras moet vanzelfsprekend ruim genoeg zijn voor de tuinset die u gaat aanschaffen. De stoelen moeten vrij naar achteren kunnen schuiven en u moet daarnaast voldoende ruimte overhouden om rondom te kunnen lopen.

Heeft u betrekkelijk weinig ruimte, maar wilt u wel een ruime tuinset? Overweeg dan een uittrekbare tafel met stapelbare stoelen. U kunt de tafel dan in de korte versie buiten laten staan en profiteren van de vrije ruimte. Als er bezoek komt, kunt u de tafel uittrekken en extra stoelen aanschuiven.

Welk materiaal blijft buiten goed?

Weerbestendige loungesets zijn gemaakt van materialen die tegen regen, storm, sneeuw en zonnestralen kunnen. De beste weerbestendige materialen voor tuintafels zijn graniet, aluminium, RVS, HPL, keramiek en teakhout. Voor tuinstoelen geldt dat de beste exemplaren zijn gemaakt van teakhout, RVS, aluminium, wicker en rope. Zoals gezegd zijn voor de kussens de beste materialen Sunbrella, Sunproof en Olefin.

Kan aluminium buiten blijven staan?

Aluminium wordt vaak gebruikt voor goede tuinsets en dat is niet voor niets. Het is namelijk een ideale materiaalsoort voor gebruik buitenshuis. Aluminium is uiterst duurzaam, roest niet en heeft nauwelijks onderhoud nodig. De verwachte levensduur van aluminium is zo’n veertig jaar, en als er een laag poedercoating op is aangebracht zelfs nog langer!