5 handige tips bij de aankoop van tuinmeubelen

tips aankoop tuinmeubelen

Tuinmeubelen kopen lijkt in eerste instantie geen moeilijke klus: de meeste mensen denken een goede deal te hebben als ze iets moois en weerbestendig hebben voor een goede prijs. Toch zijn er meer dingen waar u op moet letten bij de aankoop van uw tuinmeubelen – dingen waar u misschien in eerste instantie niet aan gedacht had. Daarom zijn hier vijf tips die u kunnen helpen om tuinstoelen, loungesets en tuinsets te selecteren waar u nog lang plezier van zal hebben.

Tip 1: Wees bereid meer te betalen voor goede kwaliteit

Tuinmeubelen zijn een investering: Ze gaan meerdere jaren mee, veranderen het hele aanzicht van uw tuin en gelden meestal al een grote aankoop. Hoewel het aantrekkelijk is om een goedkoop tuinmeubel te kopen is het altijd zaak om de prijs-kwaliteit-verhouding af te meten – wat verwacht u van een loungeset van tweehonderd euro? Of van tuinstoelen van 50 euro per stuk? De kans dat het zitcomfort en het materiaal na enige tijd toch tegen blijken te vallen is groot. Als u op tuingebied ergens in gaat investeren, laat dit dan uw tuinset zijn. Zorg voor weerbestendig materiaal met een goede coating. Hier hangt misschien een wat groter prijskaartje aan, maar op de lange termijn zal het een goede keuze blijken.

Tip 2: Denk aan duurzaamheid

Materialen als rotan, riet en hout worden vaak gezien als duurzaam en milieuvriendelijk. Bovendien misstaan deze natuurlijke materialen in geen enkele tuin. Het nadeel aan deze materialen is dat ze vaak regelmatig onderhoud eisen – minstens eens per jaar – en u goed op moet letten dat de meubelen van een degelijke laklaag of coating zijn voorzien. Dat klinkt misschien als een hoop gedoe, maar met goed onderhoud gaan tuinmeubelen van natuurlijk materiaal langer mee dan tuinmeubelen van bijvoorbeeld staal: Dit materiaal gaat van nature vroeg of laat roesten, ook als u uw best doet om het goed te onderhouden. Mocht u toch voor staal gaan, dan is ook hier weer aan te raden om echt goed te kijken naar de coating. Bovenstaande duurzame materialen zijn qua levensduur niet te vergelijken met wicker. Wicker van goede kwaliteit zal jaren meegaan in tegenstelling tot bovenstaande natuurlijke materialen.

 

Tip 3: Beseft u wat u wel en niet nodig heeft

Een gezin van twee personen zonder kinderen heeft geen uitgebreide stoelen set nodig. Jazeker, het staat mooi. Maar als uw huishouden bestaat uit twee mensen zal veel ruimte onbenut blijven; dat is niet alleen zonde van uw geld, maar ook van de ruimte. In zo’n geval kunt u beter kiezen voor een hoekbank waarop u beiden kunt liggen, maar waarop voor eventueel bezoek ook een plaats is.
Verder is het ook niet onbelangrijk om na te denken over de gevolgen die eventuele kinderen of huisdieren op uw tuinmeubelen kunnen hebben. Witte kussens in een huishouden met kleine kinderen en/of meerdere huisdieren zullen binnen enkele dagen tot weken zo vervuild raken dat ook de wasmachine ze niet meer kan redden.

 

Tip 4: Bewaar modekleuren voor de accessoires

Dat oranje en paars op dit moment uw favoriete kleuren zijn omdat ze overal terug lijken te komen, is nog geen goede reden om meteen over te gaan tot de aanschaf van een oranje bank of paarse tafel. Niet alleen kunnen deze kleuren volgend jaar weer uit de mode zijn, maar daarnaast zijn felle, opvallende kleuren vaak moeilijk te combineren: vind maar eens een kleur kussens die goed samengaat met die eerder genoemde oranje bank. Het is aan te raden om voor alle hoofdmeubelen te kiezen voor rustige, neutrale kleuren. Hierbij kunt u denken aan zwart, grijs en wit, maar ook natuurkleuren zoals donkerbruin. Als u deze op de goede manier met elkaar combineert hoeft het resultaat er zeker niet saai uit te zien en kunt u de modekleuren gebruiken voor accessoires, zoals bijvoorbeeld kleden en vazen. Deze accessoires kosten aanzienlijk minder geld en kunnen dus vaker verwisseld worden om bij de tijd te blijven.

 

Tip 5: Ga ‘proefzitten’

Al kan een tuinmeubel er op een foto ontzettend comfortabel uitzien en zegt het verkooppraatje dat het dit ook zeker is, zeker weten doet u het maar op een manier en dat is door het zelf uit te proberen. Wacht dus niet tot de loungeset bij u in de tuin staat. Hoe aantrekkelijk en makkelijk het ook is om tuinmeubelen online aan te schaffen, het is aan te raden om een meubel ‘offline’ te kunnen beoordelen. Mocht u dus toch kiezen om uw aankoop online te doen – iets wat tegenwoordig steeds vaker gebeurt – let dan goed op of u het tuinmeubel weer kunt laten ophalen als het niet bevalt, zonder voor enorme kosten te komen staan. Veel webwinkels hebben een goede garantieregeling, maar het is nooit een slecht idee om er extra op te letten.

 

Tuinmeubel aanbiedingen: