Tips bij het kopen van een parasol

Een parasol is een onmisbaar accessoire in uw tuin op warme en zonnige dagen. De belangrijkste reden is dat een parasol bescherming biedt tegen de zon en schadelijke Uv-straling. Daarnaast draagt een parasol bij aan de uitstraling van uw tuin of terras, waardoor u eenvoudig een sfeervol en beschut plekje creëert.

Bij Latour Tuinmeubelen hebben we diverse soorten en merken parasols, in uiteenlopende prijsklassen. Het kiezen van een parasol die perfect past bij uw balkon, terras of tuin kan lastig zijn. In dit blog geven we u tips en extra informatie, zodat u een verantwoorde keuze kunt maken bij het uitzoeken van uw favoriete parasol.

Kiest u voor een staande parasol of zweefparasol?

De meest bekende soorten parasols zijn de staande parasol en de zweefparasol. Wat zijn de kenmerken van beiden?

Staande parasol

Bij een staande parasol is de mast in het midden geplaatst. Dit soort parasol is meestal licht van gewicht en neemt weinig ruimte in beslag. Ze zijn ideaal voor kleinere tuinen en grotere balkons om veel schaduw te creëren. Let bij het kopen van een staande parasol op het openingsmechanisme, aangezien dit per parasol kan verschillen. Enkele bekende voorbeelden zijn:

  1. Parasol met een draaimechanisme: deze parasols zijn gemakkelijk te openen met een draaimechanisme.
  2. Parasol met katrolsysteem: deze parasols opent u door middel van touw en een katrolsysteem.
  3. Push-up parasol: u klapt deze parasol handmatig uit. Deze parasol is kantelbaar voor extra schaduw en eenvoudig in hoogte verstelbaar met behulp van een draaiknop.

Zweefparasol

Bij de zweefparasol staat de mast aan de zijkant in plaats van in het midden. Het grootste voordeel hiervan is dat de mast niet in het schaduwgebied staat, waardoor u met een kleinere parasol meer schaduw kunt creëren. Zweefparasols zijn ideaal boven loungesets, ligbedden of tuinmeubelen die geen uitsparing hebben voor een parasol. Sommige zweefparasols zijn kantelbaar voor extra schaduw, terwijl andere 360 graden om hun eigen as kunnen draaien. Zo kunt u de parasol gemakkelijk meedraaien met de zon en er optimaal gebruik van maken.

De vorm van de parasol: rond of vierkant

Kiest u voor een ronde of vierkante parasol? Deze keuze is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke smaak.Daarnaast zijn er een aantal eigenschappen van ronde en vierkante parasols waar u rekening mee kunt houden bij uw afweging.

  • Als u van plan bent om de parasol boven een eettafel te plaatsen, is het wellicht handig om te kiezen voor een ronde parasol. De baleinen van een vierkante parasol zijn namelijk langer dan die van een ronde parasol, waardoor u een vierkante parasol meestal niet boven een tuintafel kunt inklappen.
  • Een vierkante parasol van 300 x 300 cm creëert een groter schaduwoppervlak dan een ronde parasol met een diameter van 300 cm. Door de ronde vorm vallen namelijk de hoeken weg, waardoor u een stukje schaduw mist in vergelijking met een vierkante parasol.
  • Houdt rekening met de vorm van uw terras: heeft u een rond terras? Dan zorgt een ronde parasol waarschijnlijk voor een meer symmetrische opstelling dan een vierkante parasol en is dit wellicht de beste keuze.

Materiaal van het frame van de parasol

Bij het kiezen van het frame voor uw parasol heeft u vaak de keuze tussen aluminium en hout, aangezien dit de meest gebruikte materialen zijn. Beide hebben hun eigen voordelen.

4-Seasons Outdoor Siesta zweefparasol charcoal wood look detailAluminium heeft als voordeel dat het zeer licht van gewicht is, waardoor u de parasol gemakkelijk kunt verplaatsen. Bovendien is aluminium bestand tegen alle weersomstandigheden, waardoor het vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Het biedt duurzaamheid en langdurige functionaliteit. De meeste aluminium parasolframes zijn ook nog voorzien van een extra laag poedercoating, waardoor deze nog beter bestand is tegen de invloeden van het weer.

Of kiest u liever een houten frame? Een houten frame zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling. Het geeft uw parasol een rustieke en charmante uitstraling. Houd er wel rekening mee dat houten frames over het algemeen zwaarder zijn dan aluminium frames. Daarnaast heeft hout regelmatig onderhoud nodig om de kwaliteit te behouden.

‘Wood look’ parasolframe

Het beste van twee werelden: Kies voor een zogenaamd ‘wood look’ parasolframe. U profiteert dan van de perfecte eigenschappen van aluminium, terwijl de natuurlijke uitstraling van hout wordt behouden. Bekijk bijvoorbeeld onze 4 Seasons Outdoor Siesta PREMIUM zweefparasol met een wood look frame.

Materiaal van het doek van de parasol

Wij hebben parasols met verschillende kwaliteit parasoldoeken op voorraad. De beste kwaliteit parasoldoeken die u kunt vinden zijn gemaakt van Sunbrella. Deze stof vindt u terug in de SUNS Palmoli zweefparasols. Maar ook parasoldoeken van bijvoorbeeld de 4 Seasons Outdoor Siesta Premium zijn van uitstekende kwaliteit. Deze zijn vervaardigd van Solefin en hebben een hoge UPF-waarde van ongeveer 50+. Bent u op zoek naar een uitstekende, maar goedkopere variant? Dan moet u de Madison Formentera parasol eens bekijken. Deze is voorzien van een polyesterdoek (220 g/m2) met een UPF waarde van 50+. Verder heeft het doek een PA coating, waardoor het vuil- en waterafstotend is.

Hoe groot moet het parasoldoek zijn?

Om te bepalen hoe groot uw parasol moet zijn, is het belangrijk om te weten hoeveel schaduwoppervlakte u wilt creëren. Het schaduwoppervlak hangt af van de afmetingen van het doek. Neem de langste zijde van de parasol en verminder deze met 50 cm. Dit geeft u een schatting van het aantal vierkante meters schaduw dat u krijgt. Bijvoorbeeld, bij een parasol van 250 x 250 cm is het geschatte schaduwoppervlak 2 x 2 meter. Houd er rekening mee dat dit kan variëren afhankelijk van de stand van de zon en de exacte vorm van het doek.

Voor welke kleur parasol kiest u?

Vanzelfsprekend kiest u een kleur van het parasoldoek die bij u en uw tuininrichting past. Er zijn diverse kleuropties beschikbaar, van levendige kleuren tot rustige aardetinten.

Het is daarnaast niet onverstandig om rekening te houden met kleurvervaging. Door blootstelling aan de zon kan de kleur van het parasoldoek na verloop van tijd vervagen. Als u kiest voor een felle of donkere kleur, kan deze sneller vervagen dan een parasoldoek in een lichte kleur. Meer weten? Bekijk dan de informatie over UPF-waarde en stofklassen bij de extra informatie van de diverse parasols of informeer ernaar bij onze medewerkers.

Welke parasolvoet is geschikt voor mijn parasol?

Suns pantallabase parasolvoetDe keuze van de parasolvoet is van groot belang voor de stabiliteit van uw parasol. Hoe zwaarder de voet, hoe kleiner de kans dat de parasol omwaait. Het gewicht van de voet hangt af van het type parasol dat u heeft. Er zijn verschillende soorten parasolvoeten, zoals graniet, beton, beton in combinatie met kunststof, verrijdbaar of niet-verrijdbaar. Voor elke parasol is er een geschikte voet te vinden. Het benodigde gewicht van de parasolvoet is afhankelijk van de afmetingen van de parasol.

Wilt u weten welke voet geschikt is voor uw parasol? Bekijk dan de extra informatie bij de verschillende parasols, of informeer ernaar bij onze medewerkers.

Het belang van een goede parasolhoes

Gebruikt u de parasol een tijdje niet? Klap deze dan in en bescherm de parasol met een bijpassende parasolhoes. U beschermt het doek dan tegen de verschillende weersinvloeden (denk aan harde regen, hagel en windstoten met rondslingerende takken) zodat het doek nog lang in een goede conditie zal blijven verkeren.